09 juli 2022

Na Bonuskind (nieuws, 2022)

Saskia Noort komt met De nazaten
Als je een vervolg wilt schrijven op je boek uit 2013, dan is het verstandig om die titel nog eens te herlezen. En krijg je op vragen als 'hoe zat dat ook alweer?' vanzelf antwoord. Dat is wat Saskia Noort deze dagen doet, meldt ze op Twitter. Want volgend jaar staat een vervolg op haar bestseller Debet in de planning.

Op Twitter gaf Saskia Noort al de nieuwe titel van het boek vrij: De nazaten. Meer informatie wilde ze nog niet aan De Spanningsblog verstrekken. 'Daar is het nog veel te vroeg voor.'

Maar zoals gezegd, De nazaten is een vervolg op Debet, die op zijn beurt een vervolg was op Noorts later verfilmde kassucces De eetclub uit 2004. Met De nazaten breit ze een slot aan dit drieluik.

Hoe zat het ook al weer in DebetHet groepje vrienden dat zich tien jaar eerder in De eetclub overgaf aan culinaire en andere uitspattingen, is door de tand des tijds en economische malaise niet gespaard gebleven. Alleen Karen van de Made, vrouw van tv-producent Michel Brouwers, heeft met gezin haar luxeleventje voortgezet in het Gooi. Maar daar komt abrupt een eind aan als Brouwers, maker van de geflopte talentenjacht May the best Voice win, zijn Audi allroad quattro op de Duitse Autobahn om een betonnen paal heen vouwt.

'Hij voelt hoe zijn lichaam zich vult met pijn, hoe zijn gewrichten uit elkaar worden getrokken en zijn nek knakt als een luciferhoutje.'

Karen ontdekt dat haar leven in welstand een grote farce was. Terwijl zij de rol van 'het vrouwtje thuis' speelde, stond haar echtgenoot bij sommige leden van hun vriendengroep aan de linkerkant van de balans, de debetkant.


Geholpen door haar ex-minnaar Simon keert Karen samen met haar puberdochters terug naar Bergen, het Noord-Hollandse kunstenaarsdorp waar alle ellende begon. Daar probeert ze de waarheid over de vriendengroep van weleer boven de eettafel te krijgen. Zoals de titel doet vermoeden gaat de nieuwe thriller meer dan waarschijnlijk over het nageslacht van de hoofdrolspelers uit Debet.

Bonuskind, Noorts jongste thriller, verscheen in 2020. Het was met 100.000 exemplaren het bestverkochte boek van dat jaar.  Van haar boeken zijn in totaal meer dan 3,5 miljoen exemplaren verkocht. 

Geen opmerkingen: