23 augustus 2022

Lobotomie (nieuws, 2022)

Stropwinnaar introduceert nieuwe held in Vietnamthriller
Drie jaar na zijn laatste thriller (die hij schreef onder het pseudoniem Felix Weber) komt tweevoudig Gouden Strop-winnaar Gauke Andriesse met een nieuwe reeks, waarin rechercheur Leo Boorman centraal staat. Op 20 september publiceert uitgeverij Volt Dodelijke gelijkenis, die zich afspeelt tegen het decor van de Vietnamoorlog. 

Het is begin 1964 als een van de artsen van het Maryland Asylum for the Insane halfdood wordt aangetroffen in zijn eigen operatiezaal. Het lijkt erop dat hij het slachtoff er is geworden van een opzettelijk verkeerd uitgevoerde lobotomie, een hersenoperatie waar hij zelf in gespecialiseerd was.

Leo Boorman, rechercheur van de divisie Moordzaken van de Baltimore Police Department, wordt op de zaak gezet, maar nog voordat het onderzoek echt is begonnen wordt er een volgend slachtoff er gevonden: ditmaal is het de hoofdzuster van het Asylum. Zij is eveneens ‘behandeld’ met een therapie die ze zelf toepaste op patiënten, en vervolgens om het leven gebracht. Niet lang daarna volgen meer doden, waaronder ook iemand uit de hoge kringen van de samenleving.

Tegen de achtergrond van de Vietnamoorlog en een maatschappij die strak staat van raciale spanningen gaat Boorman op jacht naar deze wrede seriemoordenaar. Een race tegen de klok die hem niet alleen de wereld van de psychiatrische instellingen in voert, maar hem ook op het spoor brengt van enkele zelfmoorden onder leerlingen van een katholieke meisjesschool en een onopgeloste moord op een non.

Dodelijke gelijkenis is het eerste deel in een trilogie rondom rechercheur Leo Boorman. Gauke Andriesse is de bekroonde auteur van zeven thrillers, die hij deels onder zijn eigen naam en deels onder het pseudoniem Felix Weber schreef. Maar liefst vier daarvan werden genomineerd voor de Gouden Strop en twee sleepten de prijs in de wacht: Tot stof en De handen van Kalman Teller.

Geen opmerkingen: