28 december 2022

September (nieuws, 2022)


Het Thrillerjaar 2022 - 9
Het is terugbliktijd. De Spanningsblog biedt een overzicht van het thrillerjaar 2022 in twaalf afleveringen. Vandaag: september. Over de 75-jarige Stephen King, de 78-jarige Tomas Ross en de comeback van Liza Marklund.

Stephen King schrijft sprookje
Op 21 september werd hij 75 jaar. En dat vierde Stephen King met de publicatie van zijn 65ste roman, Fairy Tale. Een halve eeuw schrijft hij inmiddels zes uur per dag. Nog een paar cijfers: King verkocht meer dan 350 miljoen boeken, zijn vermogen wordt op ruim een half miljard dollar geschat. Nadat hij in 2002, als gevolg van een aanrijding, zijn eigen pensioen aankondigde, schreef hij nog meer dan twintig boeken. Dagelijks wil hij tweeduizend woorden op papier krijgen.

What if

Tomas Ross wordt 78 jaar en schrijft, net zoals collega Stephen King, onvermoeibaar door. Hij schrijft, 
schrapt en schaaft aan zijn 78ste boek. De auteur meldt op Facebook dat hij 'noest plot' aan een thriller met de werktitel Poetins dochter. 'Aan de basis staan de nieuwsberichten over Maria Poetina en haar veronderstelde Nederlandse echtgenoot', aldus de thrillerveteraan. 'Geen historie, maar dichter bij de actualiteit. Een 'what if' thriller.'

De Camino op het scherm
De filmrechten van de prijswinnende thriller De Camino van Anya Niewierra zijn verkocht. Producent Hollands Licht wil er een serie van maken. Niewierra zegt uit te kijken naar de verfilming. 'Ik ben vooral benieuwd hoe deze vredige sfeer op de Camino gaat werken naast de beelden van de oorlog in Bosnië.' De Camino gaat over een Limburgse chocolatier wier echtgenoot in Frankrijk zelfmoord pleegt tijdens het lopen van de pelgrimstocht. 

Schrijver Peter Straub overleden
Peter Straub
, auteur van horror, thrillers en bovennatuurlijke romans en korte verhalen is op 4 september op 79-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan heeft een schrijfcarrière van meer dan veertig jaar achter de rug. Hij schreef een aantal boeken samen met Stephen King, zoals De talisman en Zwart huis. Straub verkeerde in het schemergebied tussen horror, fantasy en thrillers. Hij brak in 1974 door met Duivelsbloed, dat werd bestempeld als pure horror. Later schreef hij thrillers als De Hellfire Club en schaafde hij negen jaar lang aan een trilogie over de Vietnamoorlog (KokoKomplot en Kelen) en de gevolgen daarvan voor de Amerikaanse psyche.

Comeback
Liza Marklund is terug. De Zweedse bestsellerauteur nam in 2015 afscheid van het thrillergenre met de publicatie van IJzer en bloed, het laatste avontuur van misdaadverslaggeefster Annika Bengtzon. Daarna zou ze zich toeleggen op het schrijven van columns, het maken van documentaires, haar werk als UNICEF-ambassadeur, haar besognes met haar eigen uitgeverij en een huis in Marbella. 
Maar het thrillerbloed kruipt waar het niet gaan kan. Bij uitgeverij De Geus verschijnt haar nieuwe thriller, getiteld Poolcirkel. Het boek, het eerste deel van een drieluik, speelt zich af in de regio waar Marklund haar jeugdjaren doorbracht. 

Zie ook het overzicht van 
 januarifebruarimaartaprilmeijunijuli, augustus

Geen opmerkingen: