05 april 2022

De beste thrillers aller tijden #69 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Lidewij Martens




De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. We hopen onze lezers blij te maken met een lijst met de beste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: schrijfster Lidewij Martens.



Anne Eekhout - Mary


De verbeelding op haar voetstuk

(Door Lidewij Martens)

Een boek cadeau krijgen is vaak een hachelijke onderneming. Hoe lief bedoeld ook, het genre staat je niet aan (of je bent er als lezer niet bedreven genoeg in), de schrijfstijl bevalt je niet, het onderwerp staat mijlenver van je af, of het omslag alleen al doet je braken. Soms word je echter verrast door iemand die voor jou haarfijn een keuze heeft gemaakt die niet voor de hand ligt, maar wel een schot in de roos is. Dat gebeurde mij onlangs toen ik

Mary, van Anne Eekhout

als een pakketje in de bus ontving. Het was van collega-auteur Eva Keuris (Over het spoor), die een perfecte inschatting toonde van waar ik in een boek van kan genieten.

Al waren er twijfels. Het omslag deed me niet meteen braken, maar er ging er ook niets kriebelen, het onderwerp stond in tijd en sfeer niet direct dicht bij me, en het genre – historische roman - is niet mijn favoriet. Maar de openingszin beloofde veel qua schrijfstijl, en na een aantal bladzijden was ik verkocht. Omdat het niet alleen een historische roman is, het is ook een thriller, die vragen stelt bij de waarneembare werkelijkheid, doet griezelen, en de lezer optilt.

Het gaat over Mary Shelley, die in haar puberjaren een tijd doorbrengt bij familie in Schotland, en waar ze door dochter des huizes Isabella meegesleept wordt in een psychologisch spel: wat is werkelijkheid, wat is verbeelding. Niet alleen in de fysieke werkelijkheid, maar ook in menselijke relaties. Mary en Isabella zien in het landschap een monsterlijk wezen, geen mens, geen dier, dat hen uitdaagt.

De kiem voor Shelley’s latere werk Frankenstein wordt hier overtuigend gelegd. In een andere tijdlijn verblijft volwassen Mary met haar geliefde Percy Shelly, Lord Byron en John Polidori aan het meer van Genève, geïsoleerd door de elementen. Zij vertellen elkaar spookverhalen bij het haardvuur, en de verschuivende verhoudingen onder de oppervlakte maken Mary bang.

Op een manier die geheel inzichtelijk maakt hoe Mary tot haar horrorstory Frankenstein komt wordt de lezer uitgedaagd verder te kijken dan de dagelijkse horizon, te ervaren dat er huiveringwekkende andere werkelijkheden bestaan die ons kunnen opslokken. En het belangrijkste: schrijver Anne Eekhout plaatst de verbeelding, die in de huidige literatuur nogal eens vergeten wordt, terug op haar voetstuk.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst: 
Mary Shelley verblijft op haar veertiende bij een familie in Schotland, waar een innige vriendschap ontstaat met Isabella Baxter. Samen dwalen ze in het gebied dat al eeuwen verhalen herbergt over monsters en geesten, en op een dag stuiten ze diep in het bos op een man die geen man is. De ledematen log en lelijk, een hoofd dat noch menselijk, noch dierlijk is.

Vier jaar later brengt Mary met haar geliefde Percy Shelley een bezoek aan haar vrienden John Polidori en Lord Byron, bij het Meer van Genève. ’s Avonds bij het haardvuur vertellen ze elkaar verhalen.

Een flintertje herinnering brengt haar terug naar haar tijd met Isabella in Schotland, en ook naar David Booth, een zeer intelligente, charismatische, maar tegelijk ook griezelige man, die een grote interesse in Mary en Isabella ontwikkelde.

Dan dient ook het monster uit het bos zich weer aan, en vanuit die gedachte ontstaat haar verhaal over het monster van Frankenstein.

Mary is een ode aan de verbeelding, een verhaal over creëren, over de onlosmakelijke band tussen fantasie en werkelijkheid. En evenals Mary Shelley toont Anne Eekhout de kracht van een vrouw wanneer die iets ter wereld brengt wat niemand voor mogelijk had gehouden.

Anne Eekhout (1981) hield zich na de middelbare school bezig met verschillende opleidingen en baantjes, voor ze Rechtsgeleerdheid in Amsterdam ging studeren. Tijdens die opleiding kreeg ze het idee voor Dogma, waarin een groep studenten zich voorneemt een uiterst controversiële documentaire te maken waarin een van hen zelfmoord zal plegen. Ze volgde een jaar aan de Schrijversvakschool, werd daarna mede-eigenaar van een literaire boekhandel en publiceerde in Tirade. Ondertussen bleef ze gestaag doorschrijven aan haar roman. In februari 2014 kwam haar debuutroman Dogma uit, die door tal van media werd geprezen en door de Volkskrant werd omschreven als een eigentijdse evenknie van J.J. Voskuil's Bij Nader Inzien. Haar tweede roman, Op een nacht, verscheen op 1 maart 2016.

Eekhouts derde roman, Nicolas en de verdwijning van de wereld, verscheen in 2019. De roman werd bekroond met de titel: Beste Boek voor Jongeren. In november 2021 werd Eekhouts vierde roman Mary gepubliceerd.


Lidewij Martens (1963) is roman- en scenarioschrijver. Zij schrijft en schreef voor televisieseries als Baantjer, IC, Spangen, Flikken Maastricht, SpangaS en Mees Kees, de serie.
In haar romans hanteert zij een beeldende, filmische stijl, waarbij de lezer via zintuiglijke waarnemingen wordt meegezogen in de ervaringen van de personages. Haar roman Een plek om te schuilen verscheen in mei 2017. In augustus verschijnt opnieuw Tot je valt, een roman die eerder uitkwam onder de naam Dubbel rood. Zij schreef ook de Storytel-original Steigereiland: een spannend luisterboek in afleveringen. Haar thema's zijn onmacht, verlies, gemis. Gemis van wat je had, van wat je wilt hebben en van wat onbereikbaar blijft.

Uitgeverij HarperCollins Holland meldt dat op 12 april Martens' nieuwste boek zal verschijnen, getiteld Koningsdag. 'Een actuele, filmische thriller van eigen bodem.'

Amsterdam is net bekomen van de pandemie en maakt zich op voor een eerste uitbundige Koningsdag. In de aanloop ernaartoe krijgen rechercheur Flo en haar trouwe hond Hunter echter te maken met dreigende rellen in de onrustige stad. Er zijn geen betaalbare woningen meer te vinden en de gewone Amsterdammer wordt zijn stad uit gejaagd. Op meerdere locaties vinden incidenten plaats. In een garagebox wordt een man gevonden. Een pand gaat in vlammen op. Er gaat een bom af. Er lijkt geen enkel verband tussen de gebeurtenissen te bestaan, totdat een jonkheer zich meldt, die namens het Koningshuis zegt te spreken. Terwijl de dagen tot Koningsdag wegtikken, raakt Flo steeds dieper verstrikt in een web van macht, leugens en oplichterij…

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):


Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra

Baantjer
 - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Richard Bachman (aka Stephen King) - De marathon (1979); favoriet van Ingrid Oonincx
Desmond Bagley - Op dood spoor (1970); favoriet van Frank van Zwol
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex
Dan Brown - Oorsprong (2017; favoriet van Benny Baudewyns

Truman Capote - 
In koelen bloede (1966); favoriet van Hans Faber
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten
John le Carré - Een volmaakte spion (1986); favoriet van Toni Coppers
John le Carré
 - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau en Corine Hartman
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Blake Crouch - Dark Matter (2016); favoriet van Erik Betten

Len Deighton - 
Voorspel in Berlijn (1983); favoriet van John Kuipers
Arthur Conan Doyle
 - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn

Umberto Eco
 - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer en Jo Claes
James Ellroy - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux

Gillian Flynn - 
Teerbemind (2006); favoriet van 
Daniëlle Hermans
Frederick Forsyth - Geheim dossier Odessa (1972);   favoriet van Rudy Soetewey
John Fowles
 - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
Nicci French - Bezeten van mij (1999); favoriet van Anita Terpstra

Eva García Sáenz de Urturi 
De stilte van de witte stad (2016);  favoriet van Heleen van den Hoven
Jef Geeraerts - Diamant (1982); favoriet van Jac. Toes
John Grisham - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern

Terry Hayes - 
Ik ben Pelgrim (2013); favoriet van Carina van Leeuwen, Steven Van Belleghem en René van Rijckevorsel. 
Gerben Hellinga - Merg en Been (1985); favoriet van Peter Römer

Jean-Claude Izzo - 
Misdaad in Marseille (2007); favoriet van Bas Haan

Stephen King - 
De beproeving (1978); favoriet van Karin Hazendonk
Stephen King - 
De Shining (1977); favoriet van Nathalie Pagie
Stephen King
 - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Stephen King - Over leven en schrijven (2000); favoriet van Frederik Baas
Herman Koch - Het diner (2009); favoriet van Marlen Visser
Tim Krabbé - 
Het gouden ei (1984); favoriet van Bram Dehouck

Ira Levin 
Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul en Saskia Noort
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan

Henning Mankell
 - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Daphne du Maurier - Rebecca (1938); favoriet van Simon de Waal

Jo Nesbø - 
Headhunters (2008); favoriet van Kasper van Beek

Thomas Olde Heuvelt - 
HEX (2013); favoriet van Marieke Damen

Marion Pauw
 - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst

Ian Rankin
 - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Dolores Redondo De beschermengel (2013); favoriet van Soraya Vink
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Michael Robotham - Leven of dood (2014); favoriet van Chantal van Mierlo

Sjöwall & Wahlöö 
Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Martin Cruz Smith - Tokio Centraal (2002); favoriet van Chris Rippen
Rudy Soetewey - Getuigen (2013), favoriet van Anne-Laure van Neer 
Chevy Stevens - Vermist (2010); favoriet van Angelique Haak
Peter Straub - 
Komplot (1990); favoriet van Floris Kleijne 

Donna Tartt
 - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman, Marion Pauw en Donald Nolet
Franck Thilliez - Het weeshuis 2012); favoriet van John Brosens
Scott Turow
 - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post

Mario Vargas Llosa - 
Het feest van de Bok  (2000); favoriet van Jacob Vis
Esther Verhoef
 - De kraamhulp (2014); favoriet van Ilse Ruijters

Thomas Willmann
 - Het duistere dal (2010);  favoriet van Isa Maron en Arjan Hoks

Geen opmerkingen: