04 april 2022

De beste thrillers aller tijden #68 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Angelique Haak




De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. We hopen onze lezers blij te maken met een lijst met de beste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: schrijfster Angelique Haak.


Chevy Stevens - Vermist

Gruwelijk en beklemmend!

(Door Angelique Haak)

Een boek dat altijd bij mij opkomt als iemand mij om een thrillertip vraagt, is Vermist van de Canadese auteur Chevy Stevens.

Ik las dit boek een jaar of tien geleden voor het eerst en heb het daarna nog een keer gelezen omdat ik het echt steengoed vond.

Vermist wordt volledig verteld vanuit voormalig makelaar Annie OSullivan, die door middel van therapiesessies met haar psychologe deelt wat haar overkomen is. Dit klinkt wellicht wat saai, maar is allesbehalve dat.

Op de cover van het boek staat een quote van Karin Slaughter: ‘Vermist houdt je in zijn greep, van de eerste pagina tot lang nadat je het boek hebt uitgelezen’ en hier ben ik het volledig mee eens! Het verhaal van Annie begint op de dag waarop ze het voornemen had een huis te verkopen, maar in plaats daarvan werd ontvoerd door een man die zij uiteindelijk ‘De Griezel’ gaat noemen. Het feit dat je vanaf die eerste pagina al weet dat Annie aan haar ontvoerder ontsnapt is, doet niets af aan de spanning.

Sessie na sessie wordt duidelijker wat Annie het jaar in de blokhut van ‘De Griezel’ allemaal heeft doorstaan, en dat is werkelijk gruwelijk en beklemmend! De gesprekken met de therapeute zijn eveneens doorspekt met humor door de gortdroge en cynische opmerkingen van Annie, waardoor af en toe ook de mondhoeken omhoog krullen tijdens het lezen.

Aan het eind neemt het boek nog een stroomversnelling naar een spannende ontknoping en blijft de lezer ontroerd achter. Kortom, dit boek bevat spanning, humor, emotie én een goed plot. Voor mij alles wat een goed boek nodig heeft.

Chevy Stevens heeft na Vermist nog aan aantal zeer goede thrillers geschreven (haar boek Zusjes werd geprezen door niemand minder dan Stephen King) en ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat haar boeken bij gebrek aan interesse van Nederlandse uitgevers geen vertaling meer in ons kikkerlandje krijgen.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
Uitgeverij De Bezige Bij kocht in januari 2010 de rechten op het debuut van de Canadese schrijfster 
Chevy Stevens, nadat uitgeverijen uit Duitsland, Australië, Griekenland, Rusland, Polen, Slowakije en Tsjechië haar al voor waren gegaan. Imprint Cargo bracht het debuut Vermist, vergezeld van jubelende quotes van Kathy Reichs en Karin Slaughter, acht maanden later in de handel.

Op de dag dat ze wordt ontvoerd, heeft makelaar Annie O'Sullivan drie goede voornemens: een huis verkopen, de ruzie met haar moeder oplossen en op tijd komen voor het etentje met haar vriend. De open dag van het huis verloopt rustig, maar op het moment dat Annie wil afsluiten, verschijnt er een laatste bezoeker. Misschien heeft ze toch nog geluk vandaag...


Een jaar later weet Annie te ontsnappen uit de blokhut waar ze al die tijd werd vastgehouden en misbruikt. Terwijl ze probeert weer grip te krijgen op het dagelijks leven, wordtd een nieuwe poging tot ontvoering ondernomen. Het gevaar is dichterbij dan ze denkt.

Chevy Stevens heet eigenlijk Rene Unischewski, haar grootouders van vaders kant waren van Russische komaf. De wieg van Rene's vader stond in Duitsland. De schrijfster werd in 1973 geboren en bracht haar jeugd door op een ranch op Vancouver Island, een groot eiland in British Columbia, Canada.

,,Ik groeide op met een alcoholische vader'', vertelde ze in een interview. Niettemin werd haar pseudoniem een mix van de bijnaam van haar vader (Chevy) en de eerste naam van haar broer Steven. Ze trouwde met haar schoolvriend en in december 2012 beviel ze van haar eerste kind, dochter Piper. Een andere huisgenoot is de hond Oona die er een sport van maakt om op eekhoorns te jagen in de achtertuin. De schrijfster koestert voorts een obsessie voor popcorn, chocolade en het hondentrainprogramma 'The Dog Whisperer'.

Stevens werkte eerst als vertegenwoordiger in geschenkartikelen, voordat ze in het onroerend goed terechtkwam. Ze werd makelaar in de stad Nanaimo. Tijdens een van de vele open-huisdagen, terwijl ze wachtte op eventuele kopers, fantaseerde ze over angstaanjagende gebeurtenissen die haar zouden kunnen overkomen. Het meest verschrikkelijke scenario, te worden ontvoerd door een psychopaat, vormde de inspiratie voor haar eersteling Vermist. Na een half jaar verkocht ze haar woning, verliet de huizenbusiness en rondde ze haar boek af. Met succes. Haar debuut werd uitstekend verkocht en won bovendien de International Thriller Writers award voor Best First Novel.

In Vermist is sprake van verkrachting, kindermisbruik, marteling. Stevige kost, maar haar uitgever heeft Stevens geen enkele keer verzocht haar toon wat te matigen. 'Ik wilde een zo realistisch mogelijk boek schrijven', zegt Stevens. 'Ik wilde trouw zijn aan het verhaal zonder te ver over het randje te gaan.' Toch verbaasde ze zich over sommige kritieken. Een enkele recensent verweet haar 'martelporno' te hebben geschreven. ,,Het boek gaat niet over geweld'', benadrukt de schrijfster. 'Het is niet bedoeld om te choqueren. Het gaat over overleven. Mijn boeken gaan altijd over overleven.'

Geweld is bovendien niet iets van de laatste tijd, betoogt ze. 'Mensen zijn altijd al gefascineerd geweest door misdaad. Zowel bij Shakespeare als bij hedendaagse schrijvers gaat het om moord en doodslag. Maar ik geloof dat er vandaag de dag meer bij komt kijken om mensen van hun stuk te brengen. En bij het lezen van thrillers denken wij meer aan hoe we ons zouden gedragen als we in hachelijke situaties terecht zouden komen. De aantrekkingskracht van de meeste thrillers is ook dat zaken worden opgelost, dat het goede over het kwade zegeviert.'

Boeken kunnen ook niet zonder een flinke dosis humor, vindt Stevens. 'Ik wil wel eens het absurde, de ironie van situaties belichten. Ik heb een droog, sarcastisch gevoel voor humor en op die manier probeer ik mijn eigen emoties te uiten. Als zaken pijn doen, kan humor voor verlichting zorgen.'

Chevy Stevens heeft tot dusver zeven thrillers gepubliceerd. De laatste, Dark Roads, kwam vorig jaar op de markt. Vijf van Stevens' boeken verschenen in Nederlandse vertaling.


Angelique Haak (1978) heeft al sinds haar jeugd een passie voor lezen en schrijven. Na het winnen van een regionale schrijfwedstrijd, besloot zij haar liefde voor spannende verhalen te combineren met de liefde voor haar geboortestad Rotterdam. Daaruit kwam haar debuutthriller Een nieuw begin, die werd genomineerd voor de Schaduwprijs. Daarna volgden in 2018 Uitgeschakeld en in 2019 Zwarte ziel, eveneens met de Rotterdamse rechercheur Jennifer Brugman in de hoofdrol.

In september 2020 verscheen de eerste stand alone van de hand van Angelique: Nooit meer alleen. Lezers noemen dit 'een aangrijpende pageturner met een verbijsterend plot'. Nooit meer alleen won bovendien de prijs voor beste Nederlandstalige Thriller 2020 bij Thrillers and More.

Angelique woont samen met haar man, kinderen en hun Ragdollkater in Spijkenisse.

Bij uitgeverij De Crime Compagnie verschijnt in juli 2022 haar nieuwe thriller Het verkeerde meisje.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 
De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):


Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra

Baantjer
 - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Richard Bachman (aka Stephen King) - De marathon (1979); favoriet van Ingrid Oonincx
Desmond Bagley - Op dood spoor (1970); favoriet van Frank van Zwol
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex
Dan Brown - Oorsprong (2017; favoriet van Benny Baudewyns

Truman Capote - 
In koelen bloede (1966); favoriet van Hans Faber
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten
John le Carré - Een volmaakte spion (1986); favoriet van Toni Coppers
John le Carré
 - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau en Corine Hartman
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Blake Crouch - Dark Matter (2016); favoriet van Erik Betten

Len Deighton - 
Voorspel in Berlijn (1983); favoriet van John Kuipers
Arthur Conan Doyle
 - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn

Umberto Eco
 - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer en Jo Claes
James Ellroy - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux

Gillian Flynn - 
Teerbemind (2006); favoriet van 
Daniëlle Hermans
Frederick Forsyth - Geheim dossier Odessa (1972);   favoriet van Rudy Soetewey
John Fowles
 - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
Nicci French - Bezeten van mij (1999); favoriet van Anita Terpstra

Eva García Sáenz de Urturi 
De stilte van de witte stad (2016);  favoriet van Heleen van den Hoven
Jef Geeraerts - Diamant (1982); favoriet van Jac. Toes
John Grisham - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern

Terry Hayes - 
Ik ben Pelgrim (2013); favoriet van Carina van Leeuwen, Steven Van Belleghem en René van Rijckevorsel. 
Gerben Hellinga - Merg en Been (1985); favoriet van Peter Römer

Jean-Claude Izzo - 
Misdaad in Marseille (2007); favoriet van Bas Haan

Stephen King - 
De beproeving (1978); favoriet van Karin Hazendonk
Stephen King - 
De Shining (1977); favoriet van Nathalie Pagie
Stephen King
 - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Stephen King - Over leven en schrijven (2000); favoriet van Frederik Baas
Herman Koch - Het diner (2009); favoriet van Marlen Visser
Tim Krabbé - 
Het gouden ei (1984); favoriet van Bram Dehouck

Ira Levin 
Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul en Saskia Noort
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan

Henning Mankell
 - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Daphne du Maurier - Rebecca (1938); favoriet van Simon de Waal

Jo Nesbø - 
Headhunters (2008); favoriet van Kasper van Beek

Thomas Olde Heuvelt - 
HEX (2013); favoriet van Marieke Damen

Marion Pauw
 - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst

Ian Rankin
 - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Dolores Redondo De beschermengel (2013); favoriet van Soraya Vink
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Michael Robotham - Leven of dood (2014); favoriet van Chantal van Mierlo

Sjöwall & Wahlöö 
Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Martin Cruz Smith - Tokio Centraal (2002); favoriet van Chris Rippen
Rudy Soetewey - Getuigen (2013), favoriet van Anne-Laure van Neer 
Peter Straub - 
Komplot (1990); favoriet van Floris Kleijne 

Donna Tartt
 - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman, Marion Pauw en Donald Nolet
Franck Thilliez - Het weeshuis 2012); favoriet van John Brosens
Scott Turow
 - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post

Mario Vargas Llosa - 
Het feest van de Bok  (2000); favoriet van Jacob Vis
Esther Verhoef
 - De kraamhulp (2014); favoriet van Ilse Ruijters

Thomas Willmann
 - Het duistere dal (2010);  favoriet van Isa Maron en Arjan Hoks

Geen opmerkingen: