14 januari 2018

In verzet gaan (nieuws, 2018)

Stephen King bekroond voor oeuvre over fenomeen mens

De Amerikaanse bestsellerauteur Stephen King krijgt de 2018 PEN America Literary Service Award. De prijs is bedoeld voor een veelgeprezen auteur, wiens werk 'helpt de lezer de menselijke natuur te doorgronden', aldus een persverklaring.

Andrew Solomon, president van PEN America, zei in een toelichting dat de schrijver van onder andere It en Carrie 'ons heeft geïnspireerd om in verzet te gaan tegen duistere krachten. King heeft dat bereikt door zijn enorme rijke oeuvre, zijn onzelfzuchtige zorg voor het welzijn van de mens en zijn uitgesproken verdediging van de vrijheid van meningsuiting'.

Stephen King heeft meer dan vijftig boeken geschreven, waaronder Under the Dome, over een stad in Maine die plotseling van de rest van de wereld afgesloten raakt door een 'onzichtbare krachten'. Volgens een criticus van de New York Times bevat dit boek een diepgeworteld sociaal commentaar over de wereld 'na 9/11, Hurricane Katrina en de oorlog in Irak'.

De schrijver steunt met zijn Haven Foundation bovendien collega-auteurs en artiesten die te lijden hebben onder ontberingen van allerlei aard. King is een fanatiek pleitbezorger van vrijheid van meningsuiting op bijvoorbeeld Twitter. Zijn optreden heeft ertoe geleid dat King door president Donald Trump wordt geblokt op dit platform.

King krijgt zijn prijs op 22 mei tijdens een bijeenkomst in het American Museum of Natural History. Op die dag komt ook zijn nieuwe boek The Outsider uit. In 2017 won Stephen Sondheim de prijs, als eerste componist ooit. Het jaar daarvoor werd J.K. Rowling met de award bekroond.

Bron: New York Times

Geen opmerkingen: