21 juli 2023

Sriller (nieuws, 2023)


Boek Rinus Ferdinandusse verfilmd




In diverse Zeeuwse plaatsen wordt deze zomer het boek De Bloedkoralen van de Bastaard van Rinus Ferdinandusse verfilmd. Het gaat om een proefaflevering voor een tv-serie. In september zal op filmfestival Film by the Sea in Vlissingen het eindresultaat worden vertoond. 

Rinus Ferdinandusse
(1931), oud-hoofdredacteur van Vrij Nederland en grondlegger van de roemruchte Detective- en Thrillergids, overleed in juli 2022. Tijdens het festival  Film by the Sea werd de schrijver herdacht en ontstond het idee om zijn boek uit 1971 te verfilmen. Na het lezen van het boek was filmproducent Gijs van de Westelaken meteen enthousiast. 'Vijftig jaar na dato is het nog steeds actueel', zegt hij in de PZC. Maar het plan om een speelfilm te maken ging al snel van tafel. 'Omdat we al rond de jaarwisseling zaten toen het idee vorm begon te krijgen. Een complete film leek te ambitieus.' De Zeeuwse regisseur Marnix Ruben heeft het scenario geschreven voor een film van ongeveer drie kwartier.

De Bloedkoralen van De Bastaard verhaalt over een nog steeds actueel thema: de druk van het toerisme op Zeeland. Journalist Rutger Lemming krijgt een lucratieve schnabbel aangeboden van een oudere man die bekend staat als De Bastaard. Die zet zich in ‘zijn’ Zeeland af tegen de hordes toeristen. Lemming reist af naar Zeeland en wordt juist bevangen door de bijzondere omgeving van deze 'vrouwenpolder'.

Het boek van Ferdinandusse is volgens Van de Westelaken een typische jaren zeventig-thriller. 'Ferdinandusse noemde het een ‘sriller’. Zijn schrijfstijl past niet binnen het kopje ‘klassieke thriller’ met elk hoofdstuk een cliffhanger en alle aandacht voor het plot. Er zitten juist veel beschrijvingen over Zeeland in het verhaal, allemaal anekdotes over de provincie. Typerend voor de jaren zeventig zijn de vrijmoedige thrillers-met-een-knipoog in de stijl van de Amerikaanse hard-boiled detectives. In die periode waren de mensen vrijmoedig, niet voor niets staat op de boekcover een naakte vrouw. Die vrijmoedigheid zie je terug in deze pilot, al is het zeker ook een hedendaags project.'

De hoofdrol (van het karakter Rutger Lemming) wordt gespeeld door de jonge acteur Yannick de Waal, zoon van thrillerschrijver en rechercheur Simon de Waal. Ook Tom Jansen en Kees Hulst zijn van de partij. 

Geen opmerkingen: