08 november 2023

Vereerd en ontroerd (nieuws, 2023)


Anya Niewierra wint NS Publieksprijs 2023




Schrijver Anya Niewierra is de winnaar van de NS Publieksprijs. Haar boek De Camino kreeg 34 procent van de 106.914 uitgebrachte stemmen. 'Ik ben vereerd, ontroerd ook, maar bovenal ontzettend dankbaar', reageert Niewierra tegenover de organisatie van de prijs.

De 59-jarige Niewierra heeft naast haar werk als auteur een voltijdbaan. Ze is directeur van het VVV Zuid-Limburg. In de uitzending van EenVandaag, waar de uitslag werd bekendgemaakt, bedankte ze haar uitgever en echtgenoot. 'Die hebben mij veel uit handen genomen, die eer moet ik ze geven.'

Vorig jaar werd de prijs niet uitgereikt omdat er volgens de organisatie op grote schaal stemfraude was gepleegd. Ditmaal waren maatregelen getroffen om een nieuw fiasco te voorkomen.

In tegenstelling tot vorige edities konden lezers nu alleen op een van de zes best verkochte boeken stemmen. De andere nominaties waren Alter Ego van Esther Verhoef, Het Koninklijk Huis van Herman Koch, Koraalrif van Suzanne Vermeer, Wat Stilte Wil van Arthur Japin en Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold van Israel van Dorsten.

Niewierra krijgt als winnaar van de prijs 7500 euro. Ook ontvangt ze een sculptuur van kunstenaar Jeroen Henneman.

In De Camino woont de 44-jarige chocolatier Lotte Bonnet al jaren gelukkig in Zuid-Limburg met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosniƫ. Maar dan pleegt Emil onverwacht zelfmoord tijdens het lopen van de Camino en blijft Lotte ontredderd achter. Als ze elf maanden later naar Bosniƫ reist om zijn as uit te strooien, ontdekt Lotte dat Emil heeft gelogen over zijn identiteit. Ze schakelt een advocaat uit Sarajevo in om onderzoek te doen naar zijn verleden, en die komt tot een schokkende ontdekking. Ondertussen gaat Lotte zelf de Camino lopen, exact volgens de route en planning van Emil. Ze wil achterhalen wat hem tot zijn wanhoopsdaad dreef. Maar iemand volgt haar, iemand die niet wil dat ze de waarheid ontdekt.

Lees hier wat de favoriete thriller is van Anya Niewierra.

Geen opmerkingen: