04 oktober 2023

Imposant oeuvre (nieuws, 2023)


Corine Hartman maakt kans op Gouden Vleermuis




Corine Hartman is de enige Nederlandse auteur die kans maakt op de oeuvreprijs MAX Gouden Vleermuis 2023. Haar vijf concurrenten komen uit Groot-Brittannië, Vlaanderen en IJsland.

Van drie van de zes genomineerden voor de MAX Gouden Vleermuis stond hun wieg in het Verenigd Koninkrijk. Het zijn Robert Bryndza (nu woonachtig in Slowakije), Helen Fields en Carla Kovach. De Vlaamse Sterre Carron en bestsellerauteur Arnaldur Indriðason uit IJsland maken de shortlist compleet. Op de vijftien namen tellende longlist stonden naast Hartman nog drie Nederlandse auteurs: Melissa Skaye, Linda Jansma en Peter de Zwaan.

De MAX Gouden Vleermuis gaat naar de auteur met het volgens de jury meest imposante oeuvre van ten minste vijf boeken. Verdere criteria dan dat de auteur bereid moet zijn om op 22 oktober de prijs te komen ophalen op het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer, meldt het reglement niet.

Als het gaat om imposant oeuvre in de zin van het aantal geschreven boeken, dan zijn er nogal wat verschillen tussen de auteurs. Carla Kovach en Helen Fields schreven er ieder acht. Robert Bryndza heeft er twaalf op zijn naam staan, Sterre Carron heeft er 21 geschreven en Arnaldur Indriðason 24. Corine Hartman steekt er met 33 (e-books niet meegerekend) ver bovenuit. Hartman maakt dus de grootste kans op oeuvreprijs, bovendien is de rit vanuit de Achterhoek naar Zoetermeer wel te overzien. 

Op het thrillerfestival worden de aanwezige auteurs door Janneke Siebelink geïnterviewd waarna de prijs aan de winnaar zal worden uitgereikt door de directeur van Omroep MAX, Jan Slagter. 

De organisatie heeft ook de shortlist bekendgemaakt van de MAX Bronzen Vleermuis 2023, de prijs voor de beste debuutthriller. De shortlist (in alfabetische volgorde): De engelenmoord van Bjorn Van den Eynde, De man met duizend gezichten van Lex Noteboom, Gebroken stemmen van Lotte Leenaerts, Een Gelukkig Nieuwjaar van Malin Stehn, In de schaduw van Shelley Burr  en Jacht van Geert Klaasen.

Voor het derde achtereenvolgende jaar wordt ook de MAX Zilveren Vleermuis, de prijs voor de beste thriller, uitgereikt. Thomas Olde Heuvelt is de enige genomineerde Nederlands schrijver. Zal zijn boek November bekroond worden? Of gaat de prijs naar Cocaïne van Pascal Engman, De 20 van Sam Holland, De handlanger van Steve Cavanagh, De schaduwman van Helen Fields of Eerlijk duurt het langst van Darby Kane?

Geen opmerkingen: