25 mei 2023

Onweerstaanbare vertelstem (nieuws, 2023)

Marion Pauw (l.), de Gouden Stropwinnaar van 2022, en haar opvolger John Kuipers (foto: Thomas Duiker)

Debutant wint Gouden Strop, maar Schaduwprijs kent geen winnaar 
 



Oud-journalist John Kuipers heeft met zijn eerste thriller de NBD Biblion Gouden Strop gewonnen. Collega-auteur Gerrit Barendrecht is vandaag bekroond met de Hebban Thrillerprijs.

De belangrijkste Nederlandse thrillerprijzen zijn zojuist uitgereikt in Bibliotheek Neude in Utrecht. Musserts schaduw (Uitgeverij Cargo) van John Kuipers wint de NBD Biblion Gouden Strop, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende roman. De Ripper connectie (Luitingh-Sijthoff) van Gerrit Barendrecht is de winnaar van de Hebban Thrillerprijs, de belangrijkste lezersjuryprijs voor spannende boeken.

Opmerkelijk is dat de NBD Biblion Schaduwprijs, de aanmoedigingsprijs voor het beste thrillerdebuut, dit jaar niet is uitgereikt. Er waren volgens de jury een te gering aantal inzendingen. In het verleden kon het nog wel eens gebeuren dat een schrijver zowel de Gouden Strop als de Schaduwprijs won (zoals Bram Dehouck in 2010 en Donald Nolet in 2014), maar door een wijziging in de reglementen kan dat niet meer. Anders had Kuipers wellicht vandaag ook de Schaduwprijs gewonnen.

 De Goeken Prijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige korte spannende verhaal wordt later vanavond bekendgemaakt op de Avond van het Spannende Boek in Bibliotheek Neude in Utrecht. 
De Avond is de aftrap van de Thriller Weken die duren tot en met 18 juni.

Naar de top

Volgens de jury stoot John Kuipers met Musserts Schaduw in een keer door naar de top van het genre. 'Hij heeft een boek geschreven dat spannend is, maar dat ons ook op een unieke locatie neerzet, op een uniek tijdstip in de geschiedenis van ons land: Den Haag in de zomer van 1940. De jury vindt de combinatie van originaliteit, spanning, vertelstem en gelaagdheid onweerstaanbaar.’

Kuipers ontving uit handen van juryvoorzitter Pauline Slot een cheque van €10.000,- en uit handen van Marion Pauw, winnares van vorig jaar, een sculptuur van Marianne van den Heuvel. De jury bestond naast voorzitter Slot (schrijfdocent en auteur) uit Anne Versloot (freelance recensent VN Detective & Thrillergids), Ellis Gielen (Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2022), Gijs Korevaar (freelance thrillerrecensent en interviewer) en Krijna Kuijt (marketeer NBD Biblion). Zij kozen vijf genomineerden uit slechts 41 inzendingen. Naast Kuipers waren dat Gerrit Barendrecht met De Ripper connectie, Mathijs Deen met De Hollander, drievoudig Stropwinnaar Charles den Tex met De Repair Club en tweevoudig Stropwinnaar Gauke Andriesse met Dodelijke gelijkenis. De genomineerden die buiten de prijs vielen ontvingen een cheque ter waarde van € 500.

John Kuipers (foto: Frank Ruiter)
Onberekenbare politieman
John Kuipers 
(Den Haag, 1955) werkte bijna vier decennia lang als journalist bij het Algemeen Nederlands Persbureau. Hij publiceerde eerder enkele boeken, waaronder de biografie De geest van het spel over de schaker Jan Timman, en schreef bijdragen voor het literaire schaakblad Matten. Musserts schaduw dat in april 2022 verscheen, is zijn eerste thriller met de onberekenbare politieman Charlie Swieninck in de hoofdrol.

 'Ik heb mijn hoofdpersoon al bedacht in 1989!', zegt Kuipers op De Spanningsblog. 'Ik wilde een politieman in oorlog met enig gevoel voor humor beschrijven. Even later kwam de onvolprezen Philip Kerr met zijn Bernie Gunther op de proppen. Verdomme, die ging met mijn idee aan de haal. Enfin, vooral niet naar Kerr kijken, zoiets werkt toch niet.'

Tomas Ross
'Gedurende de laatste periode van mijn veertig jaren bij het ANP heb ik in mjin vrije tijd gewerkt aan een reeks rond een rechercheur in Den Haag gedurende de oorlog. Ik had al acht delen klaar bij mijn pensionering en was bezig aan het negende toen ik plotseling besloot nu maar eens wat met al die manuscripten te doen. Daar benaderde ik
 Willem Hogendoorn voor, die las er eentje, was enthousiast en zo ging het balletje rollen.' Hogendoorn is beter bekend als schrijver Tomas Ross, editor at large bij uitgeverij Cargo.

Musserts schaduw speelt in de zomer van 1940, wanneer op de allereerste Anjerdag, de verjaardag van prins Bernhard, de raadsman van de NSB in een trein op het station Hollands Spoor wordt vermoord. De zoektocht naar de moordenaar van deze Marnix Maas leidt langs bekende NSB-kopstukken als Rost van Tonningen en Kees van Geelkerken, maar ook langs de oude Colijn, hoge Duitse bestuurders en mensen uit Maas' ingewikkelde privéleven. Iedereen wijst iedereen als verdachte aan. Er blijkt een uiterst geraffineerd plan achter de moord schuil te gaan.

Seriemoordenaar
Gerrit Barendrecht mocht dan naast de Strop grijpen, hij ging er wel met de Hebban Thrillerprijs vandoor. 'Feit en fictie worden door Gerrit Barendrecht vermengd tot een heel geheel eigen verhaal', meldt de jury. 'De Ripper connectie ademt sfeer en beschrijft in toegankelijk proza het leven in Amsterdam aan het eind van de negentiende eeuw. Het geeft interessante inkijkjes in het misdadigersbrein. Een boek dat bovendien een van de bekendste seriemoordenaars aller tijden een nieuw gezicht geeft.’ Barendrecht schreef eerder de thrillers De Parijse connectie en De Russische connectie, die zich net als De Ripper connectie afspelen in negentiende-eeuws Amsterdam.

De Hebban Thrillerprijs is een lezersjuryprijs voor spannende boeken. Meer dan honderd leden van de Hebban lezerscommunity kozen uit de longlist bestaande uit vijftien oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers een shortlist van vijf. Een jury van thrillerspecialisten, bestaande uit boekverkopers, bibliotheekmedewerkers en recensenten, bepaalde de winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2023. De andere genomineerden waren De Magdalenacodex van Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg, Gouden Nevel van Thijs Voortman, Het verkeerde meisje van Angelique Haak en November van Thomas Olde Heuvelt.

De Thriller Weken
In aanloop naar de zomer staan tijdens de Thriller Weken spannende boeken centraal in de boekhandel en de bibliotheek, onder anderen met de Top 10 die speciaal door boekhandelaren is samengesteld. Onder boekenkopers blijken spannende boeken al jaren het populairst, blijkt uit consumentenonderzoek van GfK/SMB.

Bij lezerscommunity Hebban zijn in het kader van de Thriller Weken extra interviews met thrillerauteurs te vinden, listmania’s en thrillerleesclubs. Ook biedt Hebban het gratis Thriller Weken ebook aan, met nieuwe korte verhalen van Jeroen Windmeijer, Dana Smit, René Appel, Eva Nagelkerke, gelegenheidsduo Marieke Damen & Jens Vern én van de winnaar van de Goeken Prijs. De Thriller Weken is de opvolger van de Thriller Tiendaagse en vindt plaats van 26 mei tot en met 18 juni. Meer informatie is te vinden op thrillerweken.nl.

Geen opmerkingen: