26 september 2023

In de stijl van (nieuws, 2023)


Auteurs klagen makers ChatGPT aan
Een groep van zeventien Amerikaanse schrijvers, onder wie John Grisham en David Baldacci, dagen het bedrijf OpenAI voor de rechter wegens schending van hun auteursrechten. De schrijvers claimen dat het bedrijf hun boeken heeft gebruikt om het programma ChatGPT te 'trainen'.

Naast thrillerauteurs als John Grisham en David Baldacci hebben ook schrijvers als Jonathan Franzen, George R.R. Martin, Sylvia Day en Elin Hilderbrand zich achter de aanklacht geschaard. De aanklacht werd vorige week bij de rechtbank van New York ingediend. 

Met ChatGPT kunnen gebruikers teksten laten genereren door het programma vragen te stellen. De antwoorden die worden gegeven zijn gebaseerd op miljoenen teksten die zijn gebruikt om het programma te trainen.

ChatGPT wordt al gebruikt door mensen om teksten te schrijven die lijken op die van beroemde auteurs. Zo liet een fan van de populaire boekenreeks A Song of Ice and Fire van Martin ChatGPT de nog niet uitgekomen laatste twee delen schrijven in de stijl van de auteur. Het programma gebruikte hiervoor eerdere teksten van Martin ter referentie, stelt de belangenvereniging Authors Guild.

Hoewel de fan de teksten niet verkoopt, noemt de vereniging het wel als een voorbeeld hoe kunstmatige intelligentie (AI) personages en schrijfstijl van bij hen aangesloten auteurs 'steelt'. De belangenvereniging stelt dat zonder deze teksten, 'het commerciĆ«le product van OpenAI er heel anders had uitgezien'. De Authors Guild vindt dat het levensonderhoud van de schrijvers in gevaar is als hun teksten worden gebruikt zonder betaling. In de aanklacht staat dat OpenAI auteursrechtelijk beschermd materiaal gebruikt om ChatGPT verder te ontwikkelen, maar het bedrijf weigert aan te geven welke boeken hij daarvoor gebruikt.

Er lopen al meerdere rechtszaken tegen OpenAI van schrijvers die stellen dat er sprake is van diefstal in de teksten die ChatGPT genereert. De zaak van de zeventien auteurs is waarschijnlijk de grootste tot nu toe.

(Bron: New York Times, NOS)

Geen opmerkingen: