19 juli 2023

Een langere reis (nieuws, 2023)



De sprinkhaan komt eraan



Zo'n tien jaar heeft hij erover gedaan, maar over vier maanden is-ie er dan eindelijk: de opvolger van het overrompelende thrillerdebuut Ik ben Pelgrim van Terry Hayes. Volgens uitgeverij A.W. Bruna verschijnt Het jaar van de Sprinkhaan wereldwijd op 23 november, dus ook in Nederland. 

Ik ben Pelgrim
wordt door de kenners in de boekenbranche bestempeld als 'een wereldwijd uitgeeffenomeen'. Alleen al in Nederland en Belgiƫ werd een half miljoen exemplaren verkocht, een sensationeel succes voor een thrillerdebuut. Vandaar ook dat al lang, te lang volgens sommigen, werd gewacht op de opvolger. Dat die de titel Het jaar van de Sprinkhaan zou dragen, was al enkele jaren bekend, maar voor de rest bleef het stil om het boek. Tot nu.

Het jaar van de Sprinkhaan vertelt het verhaal van Kane. Hij is werkzaam als spion voor de CIA in Denied Access Area's. Als je in dat soort gebieden voor volk en vaderland je werk moet doen, dan hebben grenzen geen betekenis. 

Voor een spion van Kanes kaliber is het de taak om zichzelf je toegang te verschaffen, te doen wat nodig is en weer te ontsnappen… op welke manier dan ook. Je weet wanneer je moet rennen, wanneer je je moet verstoppen en wanneer je moet schieten.

Maar op sommige plekken gelden de standaardregels niet. Sommige plekken zijn te gevaarlijk, zelfs voor iemand met de ervaring van Kane.

Het No Man’s gebied, waar de grenzen van Pakistan, Iran en Afghanistan samenkomen, is zo’n plek – een plek waar geweld de enige manier is om te overleven. Kane reist erheen om een man met cruciale informatie voor de veiligheid van het Westen te evacueren, maar in plaats daarvan ontmoet hij een vijand die de wereld tot aan de rand van de afgrond zal brengen. Een angstaanjagende, intelligente, wrede man met bloed aan zijn handen en wraak in zijn hart...

Over Ik ben Pilgrim, dat in juli 2013 verscheen, zei bestsellerauteur David Baldacci dat het een van de beste thrillers was die hij in lange tijd had gelezen. Het boek liet lezers kennis maken met aan Amerikaanse agent die de taak had om een gevaarlijke terrorist op te sporen. Hayes, die een rijke ervaring als scenarioschrijver in Hollywood op zijn cv heeft staan, verpakte deze intrige in een kloek boek van zo'n 600 pagina's.

'Het is de tiende verjaardag van de publicatie van Ik ben Pelgrim, die tot mijn eeuwige dankbaarheid een breed publiek over de hele wereld heeft geamuseerd', aldus Terry Hayes. 'Tot mijn grote opluchting heb ik nu mijn nieuwe boek kunnen voltooien. Het werd een langere reis dan ik had verwacht. Ik ben er ongelooflijk trots op en opgewonden dat het boek de mogelijkheid krijgt om een groot lezerspubliek te bereiken.'

Terry Hayes is een voormalig journalist en een bekroonde scenarioschrijver. Hij schreef scenario's voor onder andere Mad Max 2 - Road Warrior, Dead Calm, Mad Max Beyond Thunderdome, Payback, From Hell en Vertical Limit, samen met veel werk aan tal van andere films, waaronder Reign of Fire, Cliffhanger en Flightplan. Het jaar van de Sprinkhaan werd al in 2015 aangekondigd.

Klik hier voor een interview met Terry Hayes uit 2014.

Geen opmerkingen: