17 juni 2023

Heel heftige dingen (nieuws, 2023)

John Antink keert terug naar Unifil-tijd



Goed nieuws voor de fans van de thrillers van Charles den Tex die over John Antink, ex-chef van de geheime dienst, gaan: er komt na De Repair Club en Trauma nog een derde deel aan in deze serie. Dat meldt de drievoudig winnaar van de Gouden Strop bekend in Zin magazine. 

Unifil-checkpoint in Libanon (foto: Marco K.)
Oud-spion John Antink bestaat niet. Hij is gebaseerd op verhalen die Charles den Tex (71) van anderen hoorde over hoe het was op de plekken waar hij zou hebben kunnen gezeten. 'Eindelijk kon ik weer eens schrijven over iemand van mijn eigen leeftijd', aldus de schrijver.

Antink heeft in de beleving van Den Tex een hele tijd bij de geheime dienst gezeten en is daar ook de baas geweest. Dat biedt de schrijver de mogelijkheid om drie boeken te schrijven waarin hij drie belangrijke momenten uit de Nederlandse mili­ taire geschiedenis kan verwerken. 

'De eerste (De Repair Club, red.) gaat over de inzet van de geheime dienst vlak voor de val van de Berlijnse Muur en de ineenstorting van de Sovjet­Unie', aldus de schrijver. 'Toen ik daarmee bezig was, begon die chaotische en beschamende aftocht uit Afghanistan. Ik ken iemand die bij Buitenlandse Zaken zit en die mij dingen kon vertellen die mij triggerden. De bemoeienis van het Nederlandse defensieapparaat in Afghanistan is toch een van de grote­re acties waar ons land bij betrokken is geweest.'

'Voor het derde deel wil ik terug in de tijd, wanneer John Antink nog een jonge spion is. Ik wil daar­voor eigenlijk graag naar Libanon want daar zijn onder de vlag van UNIFIL heel heftige dingen gebeurd.'

Klik hier voor het hele interview

Geen opmerkingen: