01 februari 2023

Gewoon gezellig (nieuws, 2023)

Opnieuw VN-recensent in jury Gouden Strop
Je moet er even het archief voor in, maar dan pas valt een constante op in de samenstelling van de jury van de Gouden Strop. Zowat elk jaar oordeelt er minstens één recensent van VN's Detective & Thrillergids mee over de toekenning van Nederlands bekendste en belangrijkste thrillerprijs. Je zou bijna denken dat het een wetmatigheid is. Voer voor complotdenkers!

De Gouden Stropjury van 2023
Met uitzondering van de editie van 2016 werden de Gouden Strop-jury's van de afgelopen tien jaar bemenst met zeker één scherprechter van de beruchte thrillergids. Sommige namen van VN-recensenten komen meerdere keren voor in de jury's, zoals Erik de Vries (4 keer!), Jos van Cann en Arno Ruitenbeek. In enkele jaargangen van de Gouden Strop zaten zelfs twee thrillerbesprekers van het opinietijdschrift in de jury. 

Ook in de jury van dit jaar zit een recensent van VN's Detective & Thrillergids: Anne Versloot. Zij was ook al jurylid in 2020.

Verheugend is dat het voorzitterschap wordt bekleed door schrijfster Pauline Slot, auteur van de roman Dood van een thrillerschrijfster (2016), waarin ze het thrillergenre op de hak nam. In een interview naar aanleiding van haar boek zei ze over het fenomeen literaire thriller: 'Zo’n thriller straalt uit dat het ondanks de moord en doodslag toch gewoon gezellig blijft. De literaire thriller zoals we die in Nederland kennen is een verhalend tijdschrift met artikelen over mode, wonen, relaties en reizen, en af en toe een dode.' En: 'Stilistische zelfkritiek ontbreekt nog weleens in literaire thrillers. Daarin kun je zinnen lezen als ‘Ze keek of ze het in Keulen hoorde donderen’ wanneer iemand net heeft gehoord dat haar man dood gevonden is. I rest my case.'

Naast Slot en Versloot zitten ook freelance recensent Gijs Korevaar, 'de stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2022' Ellis Gielen en NBD Biblion-marketeer Krijna Kuijt in de jury. 

Vijftien uitgeverijen doen dit jaar mee in de race om de Gouden Strop. De prijs wordt op 25 mei uitgereikt. 

Geen opmerkingen: