30 juni 2023

In het DNA (nieuws, 2023)

IJslandse premier schrijft thriller



Je moet maar premier willen zijn. Je hebt nergens anders tijd voor dan het besturen van je land. Maar misschien is Katrín Jakobsdóttir de uitzondering op de regel. Met dank aan de coronapandemie vond ze genoeg momenten om een thriller te kunnen schrijven. Haar debuut Reykjavik, een coproductie met Ragnar Jónasson, verschijnt in januari 2024 bij uitgeverij A.W. Bruna.

Bij de boekpresentatie in haar eigen land, in oktober 2022, zei Katrín Jakobsdóttir: 'Een boek schrijven was niet iets waarvan ik dacht dat ik daarvoor tijd zou hebben. Maar het werkte 'bevrijdend' om met dit project bezig te zijn tijdens de coronapandemie. Ik heb verder niet veel andere grote interesses, thrillers zijn mijn grote liefde.' 

'Ik denk dat elke politicus iets om handen moet hebben om op gepaste momenten afstand te nemen van de dagelijkse politieke beslommeringen', zei Jakobsdóttir, die aan haar tweede termijn als minister-president bezig is. 'Ik heb al mijn hele leven misdaadliteratuur gelezen, dus het zit in mijn DNA.' Ze studeerde IJslands met bijvak Frans aan de Universiteit van IJsland. Jakobsdóttir behaalde in 2004 haar master met de misdaadliteratuur van haar land als onderwerp. Speciale aandacht schonk ze aan bestsellerauteur Arnaldur Indriðason, die wereldwijd meer dan veertien miljoen boeken verkocht in veertig talen. 

Een 'ice cold case' staat centraal in de thriller Reykjavik. IJsland, 1956 . De vijftienjarige Lára heeft een vakantiebaantje bij een echtpaar thuis op het kleine eiland Viðey, net voor de kust van de IJslandse hoofdstad Reykjavík. Begin augustus verdwijnt ze spoorloos.

De vermissingszaak groeit uit tot IJslands grootste onopgeloste zaak. Wat gebeurde er met Lára – leeft ze nog? Verliet ze het eiland? Of gebeurde er daar iets met haar?

Dertig jaar later, in augustus 1986, viert Reykjavík zijn 200ste verjaardag en zal de stad het toneel zijn van de vredestop tussen wereldleiders Ronald Reagan en Mikhail Gorbatsjov.

In dezelfde periode begint journalist Valur Robertsson zijn eigen onderzoek naar Lára’s verdwijning. Maar als hij dichter bij een oplossing komt, en de ogen van de hele wereld op Reykjavík zijn gericht, wordt het langzaam maar zeker duidelijk dat iemand alles op alles zet om te voorkomen dat de zaak wordt opgelost.

Jakobsdóttirs partner in crime Ragnar Jónasson is auteur van dertien thrillers. Wereldwijd verkocht hij tot dusver meer dan 3,2 miljoen boeken in 36 landen. Ragnar woont met zijn gezin in Reykjavík en geeft daar les aan de rechtenfaculteit van de universiteit. Hij groeide zelf op in Siglufjörður, een klein stadje in het noorden van IJsland, waar veel van zijn thrillers zich afspelen.

Katrín Jakobsdóttir (Reykjavik, 1976) is politica voor de partij Vinstrihreyfingin-grænt framboð (Links-Groen. Sinds 30 november 2017 is zij premier van IJsland. Ze werkte van 1999 tot 2003 in deeltijd bij een omroep en was ook tijdschriftredacteur en docent in het middelbaar en hoger onderwijs.

Het is niet de eerste keer dat een zittende premier een boek schrijft. Jakobsdóttirs voorganger David Oddsson publiceerde in 1997 een roman. De Amerikaanse oud-president Bill Clinton schreef samen met James Patterson in 2018 de thriller President vermist. De Noorse oud-minister van Justitie, Anne Holt, schreef een succesvolle thrillerserie, die werd vertaald in 25 talen. Negen leden van het eerste kabinet van de Franse president Emmanuel Macron schreven boeken. Overigens waren niet alle politici succesvol als schrijver. Savrola: A Tale of the Revolution in Laurania, de enige roman van de Britse staatsman Winston Churchill, kreeg slechte recensies, niet in de laatste plaats van de auteur zelf. In zijn autobiografie uit 1930 schreef hij: 'Ik heb mijn vrienden voortdurend geadviseeerd om het boek niet ter hand te nemen.'

Geen opmerkingen: