22 februari 2023

Wordt verwacht 539 (nieuws, 2023)

Onervaren MIVD-agent jaagt op Russische spionnenJe kunt niet veel actueler zijn als uitgever. In dezelfde week dat Nederland Russische diplomaten het land uitzet wegens spionage, kondig je een thriller aan waarin een MIVD-agent enkele FSB-medewerkers dient op te sporen. De jacht van de Wolf heet het boek van Martyn van Beek en is de start van een serie rondom agent Xander Duister. Het is nog wel even wachten tot 25 mei, want dan pas ligt deze uitgave van Volt in de winkel.

Als korporaal Xander Duister van het Korps Commandotroepen het einde van zijn diensttijd nadert, wordt hij gerekruteerd door de militaire inlichtingendienst, de MIVD. Zijn eerste opdracht is het opsporen van twee beruchte Russische FSB-agenten, die om nog onduidelijke redenen naar Nederland zijn gereisd en een groot gevaar vormen voor de binnenlandse veiligheid.

Xander ontdekt een link met een vermiste studente, die een wel heel bijzondere band met het Kremlin blijkt te hebben. Er ontstaat een kat-en-muisspel met de Russen, die Xanders onervarenheid in het inlichtingenvak gebruiken (lees: misbruiken) om hun doel te bereiken.

Wanneer de Russen besluiten om hun laatste troefkaart uit te spelen komt Xander oog in oog te staan met een, zoals de uitgever belooft, 'meedogenloze vijand'.

Martyn van Beek (Waalwijk, 1975) debuteerde met Het verraad van Bali (2011), geschreven vanuit zijn liefde voor het tot twee maal toe door terroristische aanslagen geteisterde eiland. In de jaren daarna verschenen van zijn hand de thrillers De strijders van Ta'ab (2012) en De visser van Hoi An (2013).

In oktober 2016 verscheen de 'Storytel Original' Tweede kans, een spannende, in opdracht van Storytel speciaal voor audio geschreven serie. Deze serie is inmiddels ook in het Zweeds vertaald. Daarna verschenen er nog twee seizoenen.

In 2019 verscheen Van Beeks vierde thriller Engel zonder vleugels, een thriller met een hoofdrol voor jeugdzorg, misdaadjournalist Eric de Winter en zijn stagaire Ayşe Beyaz. Vlak voor de zomer van 2020 verscheen de thriller Salomonsoordeel - weer met Eric en Ayşe in de hoofdrol.

In 2020 begon Van Beek bij Loft Books onder het pseudoniem Marit Vanström aan een serie thrillers rond rechercheur Lianne Bloemen. De Puzzelaar verscheen eind 2020 gevolgd door De Schuldige in 2021. Vanaf juli 2022 verschijnen er drie Kobo Originals van de hand van Van Beek, waarvan Het Jamaica dossier het eerste deel is.

Geen opmerkingen: