29 oktober 2023

Een droom die in vervulling gaat (nieuws, 2023)

Benny Baudewyns wint Hercule Poirot-prijs



De 26ste Hercule Poirotprijs, voor de beste Vlaamse misdaadroman van het afgelopen jaar, is voor Benny Baudewyns (65). Zijn thriller Het Buchinsky incident speelt zich af in een alternatief verloop van de Koude Oorlog. De Poirotprijs is gisteren uitgereikt tijdens Boektopia in Kortrijk.

De Hercule Poirotprijs is in 1998 door Knack Weekend in het leven geroepen om de Vlaamse thrillerauteurs een duwtje in de rug te geven. Op de erelijst staan onder anderen Jef Geeraerts, Pieter Aspe en Luc Deflo. Dit jaar komt Benny Baudewijns daarbij als laureaat. De jury verkoos hem boven ex-winnaars als Wouter Dehairs, Toni Coppers, Jos Pierreux en Bavo Dhooge. Het is de eerste keer dat Baudewyns deze prijs wint, dus ook nu gaat de Luc Deflo-theorie dat de prijs nooit meer dan een keer naar dezelfde winnaar gaat, op.

De winnende misdaadroman Het Buchinsky incident speelt zich af tijdens de Koude Oorlog-periode. In het verhaal zijn de Sovjettroepen in 1945 niet gestopt na de verovering van Berlijn. Ze stoten door tot voorbij Brussel, waardoor het IJzeren Gordijn in Vlaanderen opgetrokken wordt en Brussel een verdeelde stad wordt. Tegen die achtergrond probeert een rechercheur de moord op een meisje in 1935 in Pruisen op te lossen.

Baudewyns heeft de Hercule Poirotprijs in ontvangst genomen tijdens de boekenbeurs Boektopia in Kortrijk. Bij de prijs hoort een cheque van 5.000 euro en een gepersonaliseerde pen van Montblanc. Tijdens Boektopia is ook de prijs voor het beste thrillerdebuut van afgelopen jaar uitgereikt. Die onderscheiding heet de Fred Braeckmanprijs en gaat naar Dieter Rogiers, voor Bot mes.

Baudewyns is een voormalig begrafenisondernemer uit Dilbeek. Hij woont inmiddels negen jaar in Zuid-Spanje. 'Dit is een droom die in vervulling gaat', zegt Baudewyns tegen de site de Zondag. 'Zo moet een sporter zich voelen die een gouden medaille wint op de Olympische Spelen.' De bekroning kon op geen beter moment komen. 'Want ik stond op het punt ermee te stoppen. De verkoop van de boeken gaat al een tijd achteruit. Dit is mijn zestiende roman en ik moet eerlijk zijn, ik ben nooit een grootverkoper geweest. Maar de laatste jaren verdiende de uitgeverij weinig aan mij, het was dikwijls kantje boord.'

(Bron: VRT.be, de Zondag, foto: Facebook)

Geen opmerkingen: