17 februari 2022

De beste thrillers aller tijden #46 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Nathalie Pagie
 




De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. We hopen onze lezers blij te maken met een lijst met de beste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: schrijfster Nathalie Pagie.


Stephen King - De Shining

Een vuistslag die lang nadreunt

(Door Nathalie Pagie)

Mijn favoriete thriller aller tijden is De Shining van Stephen King. Ik las dit verhaal toen ik op de middelbare school zat, in het Engels, The Shining dus. Later heb ik het herlezen in het Nederlands en net als zo’n beetje iedereen heb ik de verfilming gezien van regisseur Stanley Kubrick.

Maar goed, die eerste Engelse versie, gelezen rond mijn zestiende, raakte me als een vuistslag die lang nadreunde. Met dat boek is mijn liefde voor thrillers en horror geboren. Waarom, dat is lastig uit te leggen, maar ik zal een poging wagen.

De personages gaan direct onder je huid zitten. Zowel de vader en moeder, Jack en Wendy, als hoofdrolspeler Danny, hun paranormaal begaafde zoontje. Met alle drie leef je mee, maar het meest met Danny. Het zijn echte mensen met goede en slechte eigenschappen. Het voelt alsof je naast ze staat. Dat is belangrijk, want op het moment dat er abnormale dingen gebeuren in het hotel ben je al zo’n onderdeel van de familie en van het verhaal, dat je alles voor zoete koek slikt.

Het decor is subliem. Een ingesneeuwd verlaten hotel met honderden lege kamers en gangen waarin voorheen van alles is misgegaan. Doodeng. In Billy Summers, Kings meest recente boek, wordt het inmiddels vergane Overlook Hotel weer genoemd, evenals de in diervormen geknipte heggen die zich op mysterieuze wijze lijken te verplaatsen. Je voelt dat de schrijver dit met plezier geschreven heeft. Zijn vondst van toen spreekt nog steeds tot de verbeelding.

Een stuwende opbouw die nergens geforceerd aanvoelt. Het verhaal neemt je bij de hand en dwingt je mee naar een explosieve climax. Hartkloppingen kreeg ik toen Danny telepathisch alarm sloeg bij de kok van het hotel. (Oranges!) Die kok stapt het vliegtuig in en moet daarna nog een stuk op een sneeuwscooter. Je volgt zijn reis terwijl Danny in het hotel steeds groter gevaar loopt. Je wil die kok gewoon toeschreeuwen dat hij moet opschieten. Heel goed geschreven, heerlijk.

Het plot is sterk in zijn eenvoud en laat veel ruimte voor originele, beeldende details. Het is jaren geleden dat ik dit boek gelezen heb, maar veel staat me nog helder voor de geest: de lege bijenkorf die plots vol bijen zit, de verspringende hegdieren, het bloed uit de muren, de tweelingzusjes, het bad in de verboden kamer, de manuscripten van Jack waarin één zin oneindig wordt herhaald, de geur van sinaasappels.

The Shining heeft me niet direct aangezet zelf te gaan schrijven. Het duurde na de middelbare school nog een hele tijd voordat ik aan mijn eerste boek begon. Maar effect heeft het zeker gehad. Schrijven is mijn vak geworden.

Naast boeken schrijf ik nu ook scenario’s.

Mijn eerste film is in de maak, genre: horror.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst: 
Jack Torrance, zijn vrouw Wendy en hun vijfjarige zoon Danny verblijven in het Overlook Hotel, waar Jack is ingehuurd als huismeester. Danny heeft een gave: 'het licht', zoals de oude meneer Hallorann het noemt.
In het Overlook Hotel nemen Danny's visioenen angstaanjagende vormen aan. Hevige sneeuwstormen sluiten het gezin volledig af van de buitenwereld. Het hotel zou verlaten moeten zijn, maar wie is de dame in kamer 217 en wie zijn de gemaskerde gasten die maar met de lift op en neer blijven gaan..?

'Je kunt het beter niet alleen lezen', schreef de Daily Mail.

Stephen King (1947) heeft meer dan tweehonderd verhalen op zijn naam staan, waaronder ruim vijftig horror- en fantasyboeken. Alle titels werden wereldwijde bestsellers. In 2015 ontving King de prestigieuze National Medal of Arts (NEA) uit handen van president Barack Obama. De NEA’s worden elk jaar uitgereikt door het Witte Huis en de National Endowment for the Arts. Het is de hoogste onderscheiding die een kunstenaar kan krijgen voor zijn bijdrage aan de schone kunsten in de Verenigde Staten.

The Shining verscheen in 1977. In Over leven en schrijven, het favoriete spannende boek van schrijver Frederik Baas (alias Jan van Mersbergen), schrijft King toe dat hij in die tijd constant dronken was. Hij verklaart ook dat Jack Torrance, de alcoholistische vader uit The Shining, grotendeels op zichzelf gebaseerd is.

Nadat zijn vorige romans, Carrie en Bezeten stad, zich allebei afspeelden in kleine plaatsjes in King's eigen staat, Maine, wilde Stephen King voor zijn derde roman graag een andere omgeving. Zijn keuze viel uiteindelijk op Boulder, Colorado. Op 30 oktober 1974 bezochten Stephen King en zijn vrouw het hotel Stanley (foto) om meer van de omgeving aldaar te zien. Omdat het al tegen het einde van het vakantieseizoen was, waren de twee die nacht de enige gasten. Ze brachten de nacht door in kamer 217, waar het volgens verhalen zou spoken. Deze elementen werden door King later in zijn verhaal gebruikt. Volgens eigen zeggen had King die nacht in het hotel een nachtmerrie waarin zijn destijds drie jaar oude zoontje in de gangen van het hotel werd achtervolgd door een brandslang. Ook dit element is in het boek terug te vinden.

King liet zich voor The Shining ook inspireren door Ray Bradbury's The Veldt; een verhaal over man wiens dromen werkelijkheid worden. In 1972 had King al een idee voor een dergelijk verhaal genaamd Darkshine, maar dit boek is nooit voltooid. King voltooide de eerste versie van The Shining in vier maanden tijd. De titel is gebaseerd op de zin We all shine on... uit het lied Instant Karma! van John Lennon. Kings redacteur Bill Thompson vond het onverstandig om na Carrie en Bezeten stad weer een horrorverhaal uit te brengen, aangezien volgens hem King zo een reputatie van horrorschrijver zou krijgen. King beschouwde dit echter als een compliment.


Nathalie Pagie (1974) debuteerde in 2013 bij uitgeverij Meulenhoff-Boekerij met De Toneelclub, waarna vele thrillers volgden. Met haar serie over journalistenduo Tara Linders & Diego Martinez neemt Nathalie haar lezers mee naar zonnige oorden (Aruba, Andalusië, Mexico, Hawaï), terwijl ze in haar Scandinavische thrillers juist de kou opzoekt. Haar boeken Casa Familia en IJsengel wonnen ieder een Thrillzone Award voor Beste Nederlandstalige Thriller (2017 en 2018) en Helsinki was genomineerd voor de Hebban Thrillerprijs 2021. Begin september 2021 verscheen Camping Oosthoek, Pagies tiende thriller.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra
Baantjer - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Richard Bachman (aka Stephen King) - De marathon (1979); favoriet van Ingrid Oonincx
Desmond Bagley - Op dood spoor (1970); favoriet van Frank van Zwol
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten
John le Carré - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau en Corine Hartman
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn
Umberto Eco - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer en Jo Claes
James Ellroy - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux
Gillian Flynn - Teerbemind (2006); favoriet van Daniëlle Hermans
John Fowles
 - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
Nicci French - Bezeten van mij (1999); favoriet van Anita Terpstra
Eva García Sáenz de Urturi De stilte van de witte stad (2016);  favoriet van Heleen van den Hoven
Jef Geeraerts - Diamant (1982); favoriet van Jac. Toes
John Grisham - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern
Terry Hayes - Ik ben Pelgrim (2013); favoriet van Carina van Leeuwen en Steven Van Belleghem
Stephen King - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Stephen King - Over leven en schrijven (2000); favoriet van Frederik Baas
Tim Krabbé - Het gouden ei (1984); favoriet van Bram Dehouck
Ira Levin Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul en Saskia Noort
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan
Henning Mankell - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Jo Nesbø - Headhunters (2008); favoriet van Kasper van Beek
Marion Pauw
 - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst
Ian Rankin - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Dolores Redondo De beschermengel (2013); favoriet van Soraya Vink
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Martin Cruz Smith - Tokio Centraal (2002); favoriet van Chris Rippen
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman, Marion Pauw en Donald Nolet
Scott Turow - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post
Esther Verhoef - De kraamhulp (2014); favoriet van Ilse Ruijters

Geen opmerkingen: