04 februari 2022

De beste thrillers aller tijden #33 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Ingrid Oonincx




De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven doen we niet, daar zijn andere websites beter in. Waar we onze volgers wel blij mee hopen te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: schrijfster Ingrid Oonincx.


Richard Bachman - De marathon


Continue dreiging

(Door Ingrid Oonincx)

Begin januari verbleef ik in een vakantiehuisje in de Ardennen. Bijna altijd staat er een rijtje oude en gedateerde boeken in zo’n verhuurhuis, dus ook hier. Tot mijn vreugde ontdekte ik de beroemde omnibus met vier verhalen van Stephen King uit 1986, ooit geschreven onder het pseudoniem Richard Bachman. Mijn favoriete verhaal: De marathon. Ik las het voor het eerst op aanraden van een vriendin toen ik een jaar of achttien was en ben het daarna nooit meer vergeten. Ik ben De marathon gaan herlezen om te zien of ik het nog steeds zo indrukwekkend vond.

In het boek zijn de Verenigde Staten overgenomen door hardvochtige militairen en wordt er jaarlijks een marathon georganiseerd. Deze wedstrijd start met honderd lopers en eindigt pas als er slechts één deelnemer over is.

Letterlijk.

De lopers sluiten vriendschappen om de afvalrace langer vol te kunnen houden, maar blijven uiteindelijk concurrenten. Dat zorgt voor een intense psychologische spanning, continue dreiging en veel actie. Voor mij zijn dat de ingrediënten voor de perfecte thriller.

Knap is dat King het verhaal vertelt vanuit slechts één perspectief, namelijk hoofdpersoon Garraty. Deze knul is vrij naïef, maar desondanks ga je enorm met hem meeleven. Door zijn ogen leer je de andere karakters en drijfveren goed kennen. Hoewel er terugkerende (gruwelijke) gebeurtenissen zijn, wordt het nergens saai. Dat komt ook door de beeldende landschap- en sfeerbeschrijvingen.

Toch vond ik het verhaal ook een beetje gedateerd, want waarom liepen er geen vrouwen mee met die wedstrijd? Vrouwen zijn door hun bouw namelijk beter in staat dan mannen om enorm lange afstanden te overbruggen. Het tempo dat gelopen wordt klopt niet, 4 mijl per uur is zo’n 6,4 kilometer per uur. Dat betekent dat je heel snel moet wandelen of heel langzaam moet hardlopen. Het tempo zit er net tussenin en is daarom eigenlijk niet uitvoerbaar.

Het einde van het verhaal is een beetje afgeraffeld, dat is jammer. Maar al met al blijft het een steengoed verhaal en het idee van een afvalrace blijft inspirerend, denk bijvoorbeeld aan recentere voorbeelden zoals The Hunger Games en Squid Game.

Ik ben pas thrillers gaan schrijven toen ik al een flink eind in de dertig was, maar wat ik van dit verhaal herken in mijn boeken is de combinatie van psychologie en actie. Ook ik vind het interessant om ‘wat als’-vragen te stellen en scenario’s te bedenken en in te kleuren. Om te proberen het ongeloofwaardige geloofwaardig te maken. Het voorstellingsvermogen van lezers mag best wat geprikkeld worden.

Het is een beetje jammer dat in deze serie vooral buitenlandse auteurs worden genoemd, maar ook ik kies daar toch voor. Net zoals bij muziek wordt je smaak vooral gevormd als je jonger bent. De Nederlandse misdaadroman is wat later op stoom gekomen. Saskia Noort, Esther Verhoef en Charles den Tex hebben daar in mijn ogen een belangrijke bijdrage aan geleverd en verdienen daar ook zeker erkenning voor.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
De marathon (originele titel The Long Walk) is een in juli 1979 verschenen boek van de Amerikaanse schrijver Stephen King. Het boek is echter geschreven onder een pseudoniem, Richard Bachman.

Het boek beschrijft een helse duurloop door de ogen van een deelnemer, Ray Garraty. De duurloop start aan de Canadese grens en gaat zuidwaarts door Maine naar Augusta en daarna via de US 1 zo ver zuidwaarts als de deelnemers kunnen volhouden. De marathon speelt zich af in een totalitaire versie van de Verenigde Staten, en wordt georganiseerd door de mysterieuze 'majoor'.

DE MARATHON: de af te leggen afstand is 700 kilometer.
DE REGELS: Er mag niet langzamer dan 6 km per uur gelopen worden; men moet blijven bewegen; er zal slechts één winnaar zijn. Bij overtreding krijgen de deelnemers drie waarschuwingen. De vierde is de laatste en is definitief. De kogel.
DE DEELNEMERS: honderd zorgvuldig geselecteerde jongeren, onder wie de zestienjarige Ray Garraty.

Stephen King schreef onder het pseudoniem Richard Bachman zeven verhalen. De eerste verscheen in 1977, de laatste in 2007. Het boek De ontvoering is een van de laatste boeken die King als Bachman uitbracht. Hij vond het originele exemplaar niet voldoende voor uitgave en stak het boek ergens diep weg. Begin 2007 vond hij het in een koffer, herlas het, bracht enkele veranderingen aan en liet het alsnog uitgeven in oktober 2007.

In het boek Werk in uitvoering liet King zich uitgebreid uit over de reden waarom hij het pseudoniem aannam. King wilde weten of mensen zijn boeken ook zouden kopen als ze niet zouden weten dat hij de schrijver was. Bachmans boeken verkochten inderdaad veel minder goed, zij het dat de verkoopcijfers nog steeds niet slecht waren. Van Thinner waren bijvoorbeeld 28.000 exemplaren verkocht, maar toen het boek onder Stephen Kings eigen naam uitkwam, werden 280.000 exemplaren verkocht.


Ingrid Oonincx (Baarle-Nassau, 1968) publiceerde bij The House of Books vier goed ontvangen thrillers: Nickname, Botsing, Sluipweg en Medicijn. Oonincx studeerde journalistiek en is persvoorlichter en adviseur op het gebied van onderzoekscommunicatie bij een grote hogeschool in het zuiden van het land. Van 2015 tot 2017 schreef ze een wekelijkse column voor het Brabants Dagblad.
In 2015 heeft Ingrid zich aangesloten bij schrijverscollectief Moordwijven waarin een vijftal Nederlandse thrillerschrijfsters zich verenigd heeft.

In 2017 stapte ze over naar uitgeverij De Crime Compagnie, waar een jaar later haar vijfde boek, Pretty Boy, verscheen. In februari 2021 kwam haar nieuwste thriller Verdwenen uit. Oonincx is bestuurslid van de sectie misdaadauteurs van de Auteursbond.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra
Baantjer - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Desmond Bagley - Op dood spoor (1970); favoriet van Frank van Zwol
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten
John le Carré - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn
Umberto Eco - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer
James Ellroy - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
Nicci French - Bezeten van mij (1999); favoriet van Anita Terpstra
John Grisham
 - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern
Terry Hayes - Ik ben Pelgrim (2013); favoriet van Carina van Leeuwen
Stephen King - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Tim Krabbé - Het gouden ei (1984); favoriet van Bram Dehouck
Ira Levin 
Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan
Henning Mankell - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Marion Pauw - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst
Ian Rankin - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Dolores Redondo De beschermengel (2013); favoriet van Soraya Vink
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman en Marion Pauw
Scott Turow - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post

Geen opmerkingen: