09 februari 2022

De beste thrillers aller tijden #38 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Jac. Toes




De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. We hopen onze lezers blij te maken met een lijst met de beste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: Gouden Stropwinnaar Jac. Toes.


Jef Geeraerts - Diamant


Een schoolvoorbeeld

(Door Jac. Toes)


Voor Diamant (1982) deed de Vlaamse auteur Jef Geeraerts (1930-2015) zeer gedetailleerde, bijna wetenschappelijke research. Hij verwerkte de resultaten in deze misdaadroman zonder het verteltempo aan gort te helpen of betweterig over te komen.

Diamant zal niet het beste boek van Jef Geeraerts zijn maar het liet wel het beste zien hoe je je onderzoeksresultaten tot een vanzelfsprekend en integraal onderdeel van je plotlijnen maakt. Voor mij was het een blauwdruk van de manier waarop je de lezer kunt meenemen tot in alle hoeken en gaten van een onbekende en gesloten wereld, in dit geval die van de winning, verwerking en verkoop van diamanten.

Sowieso was Jef Geeraerts voor mij het schoolvoorbeeld als researcher omdat hij eerst alles aan den lijve wilde ondervinden voordat hij erover schreef. Hij ging daarin ver: naar eigen zeggen at hij ooit mensenvlees.

Dat zal ik als vegetariër hem niet nadoen maar het lezen van Diamant heeft me er wel toe aangezet om mijn misdaadromans op te bouwen met live-research als onmisbare basis.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
Op 25 augustus 1982 wordt in de provincie West-Kasai (Zaïre) door een clan van illegale opgravers, een kapitale ruwe diamant van meer dan tweehonderd karaat gevonden. Bovendien blijkt dat de steen loepzuiver is en van een uitzonderlijke kleur, wat zijn waarde doet stijgen tot vierhonderd miljoen.

Een in diamant ervaren afgevaardigde wordt ermee naar Antwerpen gestuurd om 'm te laten bewerken, te verkopen en de opbrengst aan de clan te overhandigen.

Vanzelfsprekend wint de hebzucht het van de clansolidariteit, maar de plannen mislukken jammerlijk. De geslepen diamant valt in handen van een adjudant van de Antwerpse BOB. Zonder dat die het vermoedt, wordt hij geschaduwd door de Zaïrese Inlichtingendienst, terwijl hij op een magistrale manier gerold wordt door een Libanese diamantair, die hem naar Hong Kong stuurt om de steen te gaan verkopen.

De zaak loopt volledig uit de hand.

In 1997 werd in Vlaanderen de tv-serie Diamant uitgezonden. De reeks is gebaseerd op de gelijknamige roman Geeraerts.

Jef Geeraerts bracht als eerste de Vlaamse misdaadroman op een internationaal niveau. Hij wordt beschouwd als dé pionier van de Vlaamse misdaadliteratuur.

Geeraerts werd geboren in Antwerpen, als enig kind in een welgestelde familie. Zijn opvoeding was erg burgerlijk, maar de bekrompen bourgeoismentaliteit van zijn familie en het strenge regime in het franstalige college waar hij werd opgeleid, maakten van Jef een in zichzelf gekeerde jongen. Tijdens zijn studies Politieke Wetenschappen aan de Koloniale School te Antwerpen leidde hij een losbandig leven. Na zijn studies en legerdienst huwde hij, en vertrok meteen daarna naar Belgisch Kongo, waar hij zou blijven tot aan de onafhankelijkheid van dat land.

Geeraerts debuteerde in 1962 met de controversiële roman Ik ben maar een neger. Black Venus uit 1968, het eerste deel uit zijn vierdelige Gangreen-cyclus, deed Vlaanderen op zijn grondvesten daveren vanwege de expliciete seksuele beschrijvingen.

Als thrillerschrijver besteedde Jef veel aandacht aan research. Vaste personages waren de politiemensen Vincke en Verstuyft, in Vlaanderen intussen bekend geworden door de langlopende tv-serie. Met De zaak Alzheimer won hij in 1986 de eerste Gouden Strop. Na een jarenlange stilte verscheen in 1998 De PG over een corrupte Procureur-Generaal, die lid is van de Opus Dei. Het was een van zijn grootste verkoopsuccessen. De ambassadeur werd genomineerd voor de Gouden Strop 2001.

Geeraerts overleed op 11 mei 2015 aan een hartaanval.


Jac. Toes (Den Haag, 1950) debuteerde op 8-jarige leeftijd met Moord op zee, een feuilleton die hij zelf stencilde en middels colportage verkocht aan welwillende buren van de portiekflat in de Hannie Schaftstraat te Haarlem. Na drie afleveringen sloeg een writer’s block toe die enige decennia aanhield.

In 1993 probeerde hij het nog eens, met meer succes. De misdaadroman Dubbelspoor kreeg meteen een Gouden-Stropnominatie. Hoofdpersonen daarin zijn de advocaat Fred Benter en journalist Donald de Wacht. Zij kwamen terug in De Afrekening (1994) die was gebaseerd op IRT-affaire, (eveneens genomineerd voor de Gouden Strop) en Verraad waarin Benter en De Wacht in de war on drugs in Zuid-Amerika verzeild raken.

In 1997 verscheen Fotofinish, een psychologische actiethriller, waarmee Jac. Toes de Gouden Strop won. Sindsdien publiceerde hij misdaadverhalen en feuilletons in Nederland, Duitsland en de VS, maakte hij filmscenario’s voor de KRO en VPRO en schreef hij het misdaadtoneelstuk Die Letzte Führung. Daarnaast verschenen er ook verschillende misdaadromans en novelles o.a. De vrije Man, Blind Zicht (shortlist Diamanten Kogel), Coup zéro, De kleine Leugen, De twaalfde Man, Het Maecenas-project en Kind van de Rekening.

In 2004 startte hij een samenwerking met de Duitse misdaadauteur Thomas Hoeps. Met hem schreef hij de trilogie Kunst zonder GenadeHet Leugenarchief Hoogste Bod. Met deze serie kregen ze verschillende nominaties voor de Gouden Strop en de Diamanten Kogel. Ook stelden ze een bundel smokkelverhalen samen (Over de Grens), geschreven door zestien Nederlandse en Duitse misdaadauteurs. Samen gaven ze tot nu toe zo’n 200 lezingen in het Duitstalige taalgebied. 

Met Thomas Hoeps sloeg hij in 2018 het pad in van de politieke thrillers. Hun meest recente thriller heet Die Tallinn-Twist.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten (1982) favoriet van Anya Niewierra
Baantjer - De Cock en de wurger op zondag (1965): favoriet van P. Dieudonné
Richard Bachman (aka Stephen King) - De marathon (1979); favoriet van Ingrid Oonincx
Desmond Bagley - Op dood spoor (1970); favoriet van Frank van Zwol
Desmond Bagley - Vlucht in het verleden (1978); favoriet van Charles den Tex
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion (1974); favoriet van Almar Otten
John le Carré - Spion aan de muur (1963); favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler Het lange afscheid (1953); favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes) (1939); favoriet van Dominique Biebau
Agatha Christie - Het doek valt (1975); favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - De avonturen van Sherlock Holmes (1892); favoriet van Anne van Doorn
Umberto Eco - De naam van de roos (1980); favoriet van Jeroen Windmeijer en Jo Claes
James Ellroy - Bloed op de maan (1984); favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar (1963); favoriet van Nicolet Steemers
Ken Follett Code Rebecca (1980); favoriet van Tomas Ross
Nicci French - Bezeten van mij (1999); favoriet van Anita Terpstra
Eva García Sáenz de Urturi De stilte van de witte stad (2016);  favoriet van Heleen van den Hoven
John Grisham
 - Advocaat van de duivel (1991); favoriet van Jens Vern
Terry Hayes - Ik ben Pelgrim (2013); favoriet van Carina van Leeuwen
Stephen King - Misery (1987); favoriet van Wim Bax
Tim Krabbé - Het gouden ei (1984); favoriet van Bram Dehouck
Ira Levin 
Een kus voor je sterft (1953); favoriet van Lieneke Dijkzeul en Saskia Noort
Gavin Lyall - Tylers oorlog (1981); favoriet van Peter de Zwaan
Henning Mankell - Honden van Riga (1992); favoriet van Gerard Nanne
Isa Maron - De Noordzeemoorden (2014); favoriet van Michael Berg
Marion Pauw - Daglicht (2008); favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst
Ian Rankin - Gerechtigheid (2004); favoriet van Wouter Dehairs
Dolores Redondo De beschermengel (2013); favoriet van Soraya Vink
Ruth Rendell - Het stenen oordeel (1977); favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö Man op het balkon (1967); favoriet van Joop van Riessen
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis (1992); favoriet van Mariska Overman en Marion Pauw
Scott Turow - De aanklager (1986); favoriet van Elvin Post
Esther Verhoef - De kraamhulp (2014); favoriet van Ilse Ruijters

Geen opmerkingen: