22 april 2022

Dubbelleven (nieuws, 2012)

Journaliste is thrillerschrijfster Linda van Rijn
Haar uitgeverij liet al enkele dagen eerder via social media weten dat Linda van Rijn uit de kast zou komen. Tenminste, de auteur die achter dit pseudoniem schuil gaat, zou zich bekendmaken. En dat leidde al weer tot enkele publicaties in de media, waaronder het AD en... Linda. 

Linda van Rijn is eigenlijk de 38-jarige Mariëtte Middelbeek. Naast haar eigen feelgoodromans schreef ze als Linda van Rijn vakantiethrillers. Na 29 bestsellers en tweeënhalf miljoen verkochte exemplaren vond ze het tijd het geheim te onthullen.

Middelbeek schrijft in het AD hoe het begon. 'Het was twaalf jaar geleden, ik was onderweg van mijn werk bij destijds Sanoma in Hoofddorp naar mijn huis in Almere en belde zoals wel vaker met Marc van Gisbergen, mijn uitgever bij Uitgeverij Marmer. Ik had een idee. Want naast de feelgood-romans en de non-fictieboeken die ik op dat moment schreef, wilde ik zo graag eens iets schrijven in mijn eigen favoriete genre: thrillers.'

Van Gisbergen vond haar opzet voor een thriller wel leuk, maar wilde het niet onder haar eigen naam uitgeven. 'Ik was als auteur al actief in twee genres, mijn roman Status O.K. was net verschenen én de volgende roman Crash stond al gepland, Het werd misschien een tikje verwarrend allemaal.' Vandaar dat Van Gisbergen een pseudoniem voorstelde: Linda van Rijn.

Middelbeek: 'Vanaf het begin voelde de naam vertrouwd. (...) Dat er een andere naam op het omslag stond, deerde me totaal niet. Ík had de lol van het schrijven, ík was degene die al mijn ideeën kwijt kon in dit heerlijke genre en ík had de lol van lezers die het leuk vonden de boeken te lezen.' Middelbeek zegde haar baan als chef-redactie bij de glossy Kek Mama op en legde zich nog meer op de boeken toe. Blue Curaçao was de eerste titel die in De Bestseller 60 terechtkwam.

Maar de laatste jaren is er iets veranderd. Middelbeek: 'Ik kan het wel prima vinden, zo’n pseudoniem, maar er zijn meer en meer lezers die vragen om een ontmoeting of signeersessie. En een pseudoniem voelde daardoor steeds ongemakkelijker. Op de Margriet Winterfair, waar ik een dagje de speciale Linda van Rijn-stand bemande, kwam een lezeres naar me toe: ‘Weet u toevallig waar ik Linda van Rijn kan vinden? Of bent u het misschien zelf?’ Het waren momenten als deze die haar aan het twijfelen brachten.

Ook haar uitgever vond het tijd voor een onthulling. Tijd om haar dubbelleven op te geven. Middelbeek blijft onder haar eigen naam romans schrijven en onder die van Linda van Rijn vakantiethrillers.

(Bron: AD)

Geen opmerkingen: