27 oktober 2023

In Darp en omstreken (nieuws, 2023)

Het is fictie, maar toch....




Schrijver Frank van Zwol, die zich de bijnaam 'De Indiana Jones onder de Nederlandse thrillerauteurs' graag laat aanleunen, heeft weer een nieuw boek uit. Bij zijn eigen uitgeverij Wild verschijnt op 1 november de thriller Speciale opdracht. Daarin duikt de auteur in de schimmige geschiedenis van de Nederlandse kernwapens. 

De jaren 80 werden gekenmerkt door massale protesten tegen kernwapens, maar Frank van Zwol, destijds een dienstplichtig bergingsduiker, beleefde deze tijd vanuit een uniek perspectief. Als bewaker van de kernwapensite in Darp (Drenthe) en bezoeker van het Peloton Speciale Opdrachten, was hij getuige van gebeurtenissen die ver buiten het blikveld van het publiek moesten blijven.

De mysterieuze aard van deze speciale opdracht om draagbare kernbommen te plaatsen was gehuld in oekazes van strikte geheimhouding. Ondanks de druk van geheimhouding binnen de eenheid, weet Van Zwol met Speciale Opdracht een deel van het sluimerende mysterie te ontrafelen, zegt de uitgeverij.

In het fictieve verhaal doet geheim agent Tom Brandt een gruwelijke ontdekking op de kernwapensite in Darp. Er is recent gegraven en er wordt verhoogde radioactiviteit gemeten. Uiterst verontrustend, omdat deze opslagplaats al jaren eerder volledig ontmanteld zou zijn.

Tom en zijn maat Huub Cabot worden door de marechaussee gesommeerd de zaak te laten rusten. In een race tegen de klok vanwege een dreigende apocalyptische aanslag maakt Brandt met hulp van Anneke Spiering, een gepensioneerd geestelijk verzorger, een zenuwslopende jacht op een viertal getraumatiseerde ex-militairen en de geheimen die ze met zich meedragen.

Speciale Opdracht is fictie, maar werpt volgens de uitgever toch een onthullend licht op de tot op heden verborgen Nederlandse kernwapengeschiedenis. Van Zwol heeft inmiddels vijf thrillers op zijn naam staan, waarvan de laatste drie met MIVD-agent Tom Brandt in de hoofdrol.

Frank van Zwol (1963) skiede voor zijn debuut Het Thule-incident, dat genomineerd werd voor de Schaduwprijs, 600 kilometer over Groenland. Zijn op feiten gebaseerde thrillers zitten vol actie en avontuur en vaak voegen het landschap en de ruige elementen van het hoge noorden een extra personage toe. Meer info over de auteur te lezen op frankvanzwol.nl. Bij uitgeverij Wild verschijnen niet alleen Van Zwols thrillers, maar ook de boeken van beroepsavonturier Jolanda Linschooten

1 opmerking:

Charles Kuijpers zei

Dit beschrijft de kern en maatschappelijke betekenis van dit buitengewoon goede verhaal.