05 juli 2023

De waarheid achter de verdwenen schilderijen (nieuws, 2023)

Jeroen Windmeijer situeert nieuwe trilogie in DelftMet thrillers als Het Petrusmysterie en De stenen goden verwierf Jeroen Windmeijer faam in binnen- en buitenland. Van zijn boeken gingen meer dan 250.000 exemplaren over de toonbank. Dit najaar brengt de oud-docent maatschappijleer na zijn Leidse drieluik een in Delft gesitueerde trilogie uit.


In het eerste deel van de trilogie duikt de lezer dieper in het leven van schilder Johannes Vermeer, van wie we slechts weinig weten. Jeroen Windmeijer kleurt, zegt zijn uitgeverij HarperCollins Holland, 'de witte vlekken in de geschiedenis verrassend in en gaat dieper in op de relatie tussen de schilder en de Delftse jezuïet Isaac van der Mye. Komt het geheim van de Hollandse meester aan het licht? In het boek De schaduw van Vermeer verkrijgbaar vanaf 3 oktober, geeft hij antwoord.

Docent Fabian de Ligt had niet gedacht dat zijn middag zo'n dramatische wending zou krijgen. Wat een rustig gesprek over de schilder Johannes Vermeer had moeten zijn, eindigt desastreus als de geïnterviewde expert ineens dood neervalt. Hij mompelt nog net: 'Mij… Mij…'.

Niet lang daarna volgt een reeks van mysterieuze inbraken die ook met Vermeer te maken lijken te hebben: verschillende schilderijen verdwijnen vanuit hun musea. Sommige lijken waardeloos, omdat het vervalsingen zijn.

Maar ook een van de bekendste musea van het land moet aan een inbraak geloven.

Ongewild raakt Fabian bij deze zaak betrokken, en ook hij blijkt een doelwit. De waarheid achter de verdwenen schilderijen en de Hollandse meester dreigt aan het licht te komen. Maar iemand zet alles op alles om die in het duister te houden…

Jeroen Windmeijer (1969) debuteerde als schrijver van thrillers in juni 2015 bij de Leidse uitgeverij Primavera Pers met de thriller Het Petrusmysterie. Dit werd het eerste deel van een trilogie met als hoofdpersoon archeoloog Peter de Haan, verbonden aan de Universiteit Leiden. In 2019 verscheen De Offers, het eerste deel van een Latijns-Amerikaanse trilogie. In maart 2020 verscheen Het Isisgeheim, een boek dat hij schreef in samenwerking met cultuurhistoricus Jacob Slavenburg, dat ook weer het eerste deel van een inmiddels voltooide trilogie werd. Samen met Tjarko Evenboer schreef hij Openbaring (maart 2023), dat eveneens aangekondigd is als trilogie.

Geen opmerkingen: