27 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #25 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Tomas Ross




De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven doen we niet, daar zijn andere websites beter in. Waar we onze volgers wel blij mee hopen te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: drievoudig Gouden Stropwinnaar Tomas Ross.


Ken Follett - Code Rebecca

Nog altijd ongehoord spannend

(Door Tomas Ross)

Een onmogelijke vraag natuurlijk, je favoriete thriller aller tijden. Staande voor mijn boekenkasten kan ik er zo al tien noemen. En dan hangt het er nog maar van af in welk subgenre. De factie, de policier, de psychologische misdaadroman, de whodunnit.

De drang is uiteraard onweerstaanbaar er een van mezelf te noemen, arrogant als dat ook schijnt maar ik weet wel zeker dat ook collegae, al is het maar om sentimentele reden, er eentje uit eigen werk zouden willen kiezen. Toch maar niet doen.

Wat me opvalt, is dat er tot nu toe weinig Nederlandse auteurs worden genoemd. En nog geen enkele Vlaming. Ik zou bijvoorbeeld Jef Geeraerts' De Zaak Alzheimer kunnen nemen, of Joop van den Broeks Parels voor Nadra, of Willem Asmans Enter, ook niet mis.

Ik heb vaker gezegd dat Frederick Forsyths De Dag van de Jakhals onovertroffen is en me indertijd heeft geïnspireerd mijn eersteling De Honden van het Verraad te schrijven. Bij herlezing is het nog altijd een tijdloos fantastisch boek. Dat kan je ook zeggen van Le Carré’s Spion aan de Muur, maar eerlijk gezegd viel me dat bij herlezing afgelopen jaar, zelf bezig met De Man zonder Gezicht over Oost-Berlijn en de Stasi, wat tegen: wel erg langzaam opgebouwd, langdradig en soms nodeloos ingewikkeld.

Hoor mij nou toch.

Maar de Tand des Tijds is een prima criterium. Ik kan bijvoorbeeld Raymond Chandler die ik vroeger mateloos bewonderde, nauwelijks meer doorkomen, over sommige van mijn eigen vroegere boeken niet eens gesproken.

Enfin, na rijp beraad twijfel ik tussen Door het Oog van de Naald en Code Rebecca, beide van Ken Follett. Ik kies noodgedwongen de laatste, toch ook alweer uit 1980 en spelend in het Egypte van l942. Nog altijd ongehoord spannend, de jacht op een Duitse spion, prachtig beschreven vanuit diens perspectief en vanuit dat van zijn tegenstander, de Engelse majoor Vandam. Schitterende research waar ik als lezer ook nog eens wat van opsteek, seks en romantiek die er nou eens niet met de haren bij zijn gesleept, authentieke personages briljant gemixed in een fictief verhaal zodat je twijfelt of het niet werkelijk zo gebeurde, plus een schitterende ontknoping, sentimenteel als-ie ook is met Eind Goed, Al Goed.

Maar ja, Dossier Ipcress van Len Deighton en Kus me voor je sterft van Ira Levin zijn ook steen- en steengoed!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
Spionagethriller die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Duitsers kennen hem als De Sfinx, anderen als Alex Wolff, een Europese zakenman. Als uit het niets duikt hij op vanuit de woestijn, gewapend met een radio, een dodelijk mes en een exemplaar van Daphne du Mauriers roman Rebecca.

Noord-Afrika, 1942. Het leger van veldmaarschalk Rommel lijkt onverslaanbaar. Alex Wolff is zijn geheime wapen, een briljante spion die in Caïro inlichtingen vergaart bij de Britten. Zijn methode is zo oud als de wereld: terwijl buikdanseres Sonja de Engelse officieren verleidt met haar sensuele act, gaat Wolff op zoek naar informatie, die hij aan Rommel doorspeelt via een ingewikkelde code in de roman Rebecca.

Maar dan keert zijn eigen methode zich tegen hem: Sonja blijkt niet de enige beeldschone jonge vrouw die als dubbelspion wordt ingezet…

Ken Follett (Cardiff, 1949) was journalist tot hij in 1978 debuteerde met Door het oog van de naald, gevolgd door Code Rebecca. Sindsdien heeft hij uitsluitend bestsellers geschreven, zoals de Century-trilogie, en de Kingsbridge-saga, met onder andere Pilaren van de aarde en De schemering en de dageraad.

Tomas Ross (1944, pseudoniem van Willem Hogendoorn) is auteur en scenarist. In 1980 publiceerde Ross zijn eerste thriller De honden van het verraad. Na het schrijven van de televisieserie Op eigen risico (VARA) richtte hij het film- en tv-productiebedrijf Topaz Pictures op. Sinds die tijd is Ross fulltime auteur en scenarist.
Ross schreef sinds de vroege jaren tachtig tientallen romans, onder meer over het Englandspiel, de Greet Hofmans-affaire, de val van Srebrenica, de dood van Mathilde Willink en de moord op Pim Fortuyn. Drie van zijn romans werden bekroond met de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller: Bêta (1987), Koerier voor Sarajevo (1996) en De zesde mei (2003), ook werd hij in 2006 genomineerd voor De hand van God (2005).

Samen met Maj Sjöwall, beroemd door de samen met haar man Per Wahloo geschreven internationaal vermaarde politiereeks, schreef Ross in 1991 De vrouw die op Greta Garbo leek, een roman die wereldwijd werd vertaald. In 1989 was hij een van de initiatiefnemers voor de Maand van het Spannende Boek, waarvoor hij ook het eerste geschenkboekje schreef, Mode voor Moskou. In 2003 verscheen van hem het jaarlijkse geschenkboek van de CPNB, getiteld De klokkenluider. Ook schreef hij een groot aantal kinderboeken en een toneelstuk.

Als scenarist is Ross bekend van de tv-series De Brug (1990) en Wij Alexander (1998). Daarnaast ontwikkelde hij de storylines voor de series UNIT XIII en Spangen. De televisiefilm In het belang van de staat (script Tomas Ross, regie Theo van Gogh) werd in 1998 bekroond met een Gouden Kalf. Met Van Gogh maakte Ross daarna nog de film De nacht van Aalbers (2002) en de komische serie Au! (1999). Ook werkte Ross mee aan de door Van Gogh gemaakte verfilming van De zesde mei, de roman over de moord op Pim Fortuyn.

Op 15 maart verschijnt bij uitgeverij Cargo zijn nieuwste thriller De man zonder gezicht.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten; favoriet van Anya Niewierra
Baantjer - De Cock en de wurger op zondag; favoriet van P. Dieudonné
Desmond Bagley - 
Vlucht in het verleden; favoriet van Charles den Tex
John le Carré - 
Edelman, bedelman, schutter, spion; favoriet van Almar Otten
John le Carré
 - Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid; favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes); favoriet van Dominique Biebau
Agatha Christie 
Het doek valt; favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - 
De avonturen van Sherlock Holmes; favoriet van Anne van Doorn
James Ellroy
 - Bloed op de maan; favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar; favoriet van Nicolet Steemers
John Grisham - Advocaat van de duivel; favoriet van Jens Vern
Stephen King
 - Misery; favoriet van Wim Bax
Ira Levin - Een kus voor je sterft; favoriet van Lieneke Dijkzeul
Gavin Lyall
 - Tylers oorlog; favoriet van Peter de Zwaan 
Isa Maron - De Noordzeemoorden; favoriet van Michael Berg
Marion Pauw - Daglicht; favoriet van Loes den Hollander en Annet Hulst
Ian Rankin - 
Gerechtigheid; favoriet van Wouter Dehairs
Ruth Rendell 
Het stenen oordeel; favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon; favoriet van Joop van Riessen 
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis; favoriet van Mariska Overman en Marion Pauw
Scott Turow
 - De aanklager; favoriet van Elvin Post 

Geen opmerkingen: