07 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #5 (nieuws, 2022)



De favoriet van... Bavo Dhooge




De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven zijn we niet zo bedreven, daar zijn andere websites beter in. Waar deze blog zijn volgers wel blij mee hoopt te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: de Vlaamse 'S-schrijver' Bavo Dhooge over zijn favoriet.


Raymond Chandler - Het lange afscheid


Hardboiled en kurkdroog

(Door Bavo Dhooge)

The Long Goodbye
(oftewel Het lange afscheid) van Raymond Chandler was de rechtstreekse aanleiding om in 2002 aan SMAK, mijn eerste thriller, te beginnen,.

Ik heb alles van Chandler meermaals gelezen omdat hij het private eye genre overstijgt, puur alleen al door zijn eigen stem wat toch het allerbelangrijkste is voor een schrijver. Daarbovenop krijg je wisecracks, levendige, snappy dialogen, filosofische uitweidingen, veel actie, prachtige beschrijvingen, interessante personages en vooral unieke hardboiled en kurkdroge vergelijkingen.

Privédetective Philip Marlowe is een soort nobele ridder die eerder thuishoort in de 19de eeuw dan in de 20ste waarin hij werd geboren, laat staan in de 21ste eeuw waar hij nog meer een anachronisme is.

Check ook de uitstekende verfilming van Robert Altman met Elliott Gould in de rol van een 'seventies Marlowe'. The Long Goodbye zit ook vol melancholie en nostalgie over verloren gegane vriendschappen, relaties en het leven zelf.

Wat wil een mens meer?

Nog meer herlezen dus!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
In Het lange afscheid (1954)van Raymond Chandler brengt een ontmoeting met een aan lager wal geraakte oorlogsveteraan zowel avontuur als problemen met zich mee voor privédetective Philip Marlowe. De detective ontmoet Terry Lennox, een man met littekens aan één kant van zijn gezicht. Ze sluiten vriendschap. Alles loopt goed tot op een nacht Lennox bij Marlowe aanbelt en hem vraagt hem naar de Tijuana luchthaven te brengen. Marlowe gaat akkoord op voorwaarde dat Lennox hem de reden ervoor niet vertelt. Als hij terugkomt wordt hij aangehouden op verdenking van moord. Lennox' vrouw werd namelijk dood aangetroffen.

Dit boek wordt door velen beschouwd als het meesterwerk van Raymond Chandler (1888-1959). ‘Ik heb dit boek minstens twaalf keer gelezen', zegt schrijver  Haruki Murakami

Raymond Thornton Chandler was een Amerikaans schrijver van detectiverhalen en -romans. Zijn bekendste titels zijn The Long Goodbye, Farewell, my lovely en The Big Sleep. Samen met Dashiell Hammett en James M. Cain (de Californische School) geldt hij als een van de vaders van het hard-boiled detectivegenre. Hij schreef slechts zeven misdaadromans en ruim twintig korte verhalen, die tot klassiekers uitgroeiden en van grote invloed waren op andere schrijvers, zoals Ross Macdonald. Hij wordt 'de Shakespeare van de hard-boiled fictie' genoemd.

Bavo Dhooge (Gent, 1973) maakte zijn literaire debuut in 2001 met de roman Spaghetti. Sindsdien publiceerde hij meer dan 100 'S-boeken': literaire romans, thrillers, verhalenbundels, westerns, jeugdthrillers, griezelboeken, sciencefiction en kinderboeken, waarvan de titels allen beginnen met een 'S'. Daardoor kreeg hij de bijnaam 'S-Express'. Zijn werk werd bekroond met de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige debuut (SMAK), de Diamanten Kogel voor de beste Spannende Thriller (Stiletto Libretto) en de Hercule Poirotprijs (voor Santa Monica). Zijn werk verscheen in het beroemde Ellery Queen Mystery Magazine en werd vertaald in Zuid-Afrika, Rusland en Thailand. Vorig jaar vierde hij zijn twintigjarig jubileum als schrijver met de publicatie van twaalf boeken in één jaar (elke maand een op een exclusieve oplage van honderd exemplaren). 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zie ook: 
De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

John le Carré Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman
James Ellroy - Bloed op de maan; favoriet van Jos Pierreux
Stephen King
 - Misery; favoriet van Wim Bax 
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon; favoriet van Joop van Riessen

Geen opmerkingen: