21 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #19 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Loes den Hollander
De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven doen we niet, daar zijn andere websites beter in. Waar we onze volgers wel blij mee hopen te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: schrijfster Loes den Hollander.


Marion Pauw - Daglicht


Psychologische voltreffer 

(Door Loes den Hollander)

Er zijn zeker veel boeken die in aanmerking komen voor een vermelding in deze rubriek. Ik ben heel bewust gaan nadenken over een titel van een Nederlandse auteur, omdat ik vind dat Nederlands talent te vaak en te gemakkelijk over het hoofd wordt gezien als er moet worden nagedacht over bovengemiddelde titels.

In Daglicht gaat het om twee hoofdpersonen.

Iris is een jonge advocate voor wie de combinatie van een carrière ontwikkeling en de opvoeding van een moeilijk opvoedbare zoon een bijna onmogelijke opgave is.

Ray is een man die is veroordeeld voor de moord op zijn buurvrouw. Hij houdt vol dat hij onschuldig is, terwijl hij zijn straf uitzit in een tbs-kliniek.

Hun wegen kruisen elkaar en Iris besluit om Ray te helpen met het verkrijgen van een herziening in zijn zaak. Ze start een onderzoek, maar ze ontdekt vooral feiten die zich juist tegen Ray keren. Als ze uiteindelijk toch de waarheid boven water krijgt, plaatst die haar eigen geschiedenis ook in een ander daglicht.

Marion Pauw heeft met dit boek een psychologische voltreffer afgeleverd. Ze beschrijft tot in detail het karakter van Ray en werkt tegelijk de psychologische achtbaan waarin Iris terechtkomt heel overtuigend uit.

Dit boek is terecht bekroond met een prachtige verfilming.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
Met de thriller Daglicht beleefde schrijfster Marion Pauw (1973) haar doorbraak naar het grote publiek. De succesvolle advocate Iris worstelt met het combineren van haar carrière en de zorg voor haar moeilijk opvoedbare zoontje. Plotseling blijkt dat ze een halfbroer heeft, Ray, die is veroordeeld voor een gruwelijke moord. Hij is opgenomen in een tbs-kliniek. Iris bekommert zich om zijn lot en probeert de ware toedracht rond de moord te achterhalen.

'Het thema is dat iedereen voor zichzelf veiligheid probeert te creëren', vertelde de schrijfster destijds aan De Spanningsblog. 'Of het nou in de liefde is, financieel of in je leefomgeving.'

De bestseller Daglicht won in 2009 de Gouden Strop en werd in twaalf landen vertaald. Uitgeverij HarperCollins bracht het in 2017 uit in Amerika onder de titel Girl in the Dark. Er verscheen eerder een Nederlandse bioscoopfilm, gebaseerd op het boek, met Angela Schijf in de hoofdrol.

Schrijfster en scenarist Pauw schreef naast Daglicht nog meer thrillers, waaronder Zondaarskind en Hemelen. Voor Daglicht ontving Pauw de IJslandse prijs voor beste vertaalde thriller. Bij Lebowski Publishers verschenen van haar hand Hotel Hartzeer, met Susan Smit, en de roman De experimenten. Met Vogeleiland maakte ze vorig jaar haar comeback als thrillerauteur.


Loes den Hollander schreef 27 thrillers en is al jaren een bestsellerauteur. Van haar boeken zijn ruim één miljoen exemplaren verkocht. Ze ontving vorig jaar tijdens het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer De MAX Gouden Vleermuis voor haar hele oeuvre.

Toen ze in 2006 haar carrière als directeur van een gezondheidszorginstelling beëindigde, vond ze vrijwel tegelijk een uitgever voor Vrijdag, haar eerste thriller. Daarna volgde al snel Zwanenzang en sindsdien is schrijven haar voornaamste bezigheid. Haar nieuwste thriller, Je bent aan de beurt, verscheen in oktober 2021. 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zie ook:
De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten; favoriet van Anya Niewierra
John le Carré - Edelman, bedelman, schutter, spion; favoriet van Almar Otten
John le Carré
 - Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid; favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie - En toen waren er nog maar... (oorspronkelijke titel: Tien kleine negertjes); favoriet van Dominique Biebau
Agatha Christie 
Het doek valt; favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - 
De avonturen van Sherlock Holmes; favoriet van Anne van Doorn
James Ellroy
 - Bloed op de maan; favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar; favoriet van Nicolet Steemers
Stephen King - Misery; favoriet van Wim Bax
Ira Levin - Een kus voor je sterft; favoriet van Lieneke Dijkzeul
Gavin Lyall
 - Tylers oorlog; favoriet van Peter de Zwaan 
Ian Rankin - Gerechtigheid; favoriet van Wouter Dehairs
Ruth Rendell 
Het stenen oordeel; favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon; favoriet van Joop van Riessen 
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis; favoriet van Mariska Overman en Marion Pauw
Scott Turow
 - De aanklager; favoriet van Elvin Post

Geen opmerkingen: