17 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #15 (nieuws, 2022)


De favoriet van... Almar Otten




De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven doen we niet, daar zijn andere websites beter in. Waar we onze volgers wel blij mee hopen te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: schrijver Almar Otten.


John le Carré - Edelman, bedelman, schutter spion



Held én antiheld

(Door Almar Otten)

De vraag om een favoriete thriller aller tijden te kiezen, lijkt moeilijk omdat het een keus uit vele duizenden boeken betreft.

Maar dat is niet zo. Mijn longlist kent maar vier schrijvers: Jo Nesbø, Henning Mankell, Jef Geeraerts en John le Carré.

Voor het allerbeste boek kies ik de laatste schrijver. Maar welk boek?

Dan kom ik toch uit op Tinker, tailor, soldier, spy, ofwel Edelman, bedelman, schutter, spion.

Ik was een jaar of twintig toen ik het voor de eerste keer las. Misschien is toen wel de kiem gelegd voor mijn schrijverschap, wat pas twintig jaar later vorm kreeg. Wat mij aansprak in het boek was dat ik werd meegevoerd in de wereld van spionnen en dat het verhaal dreef op een combinatie van een complexe plot en ijzersterke psychologie. Met de zachtaardige, maar tegelijk bikkelharde George Smiley als held en anti-held inéén.

Langzame spanning zonder fysiek geweld, achtervolgingen, psychopathische moordenaars en vrouwen in benarde situaties. Het is mijn ambitie om nog een keer een boek te schrijven dat de vergelijking met Le Carré kan doorstaan.

Mijn volgende boek Het Alerdinck Mysterie verschijnt ergens komende maanden. Ik heb het min of meer als vriendendienst geschreven voor een vriend die eigenaar is van landgoed Den Alerdinck, onder de rook van Zwolle. Daar zijn in 1985, dus tegen het einde van de Koude Oorlog, de Alerdinck Conferenties gehouden, waarbij journalisten en economen uit de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie elkaar troffen. Het zou maar zo een voorstudie kunnen zijn voor mijn eigen John le Carré, over spionnen die de loop van de wereldgeschiedenis proberen te beïnvloeden.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
Een Britse geheim agent wordt tijdens een missie, die ogenschijnlijk niet kón falen, in Tsjecho-Slowakije neergeschoten. Verraad? George Smiley krijgt opdracht om het lek te vinden. Hij ontdekt waar de Russen hun informatie vandaan hebben: er zit een 'mol', een verrader in de top van de Britse geheime dienst...

Edelman, bedelman, schutter, spion uit 1974 is het eerste deel van de trilogie Smiley's wereld, genoemd naar John le Carré's beroemde antiheld George Smiley, de oude grootmeester van de Britse geheime dienst. Op onovertroffen wijze beschrijft John le Carré de naoorlogse Oost-Westverhoudingen tussen de grootmachten. Een tijd die na het vallen van de Muur alweer zo lang geleden lijkt, maar die tot de dag van vandaag zijn sporen nalaat.


Almar Otten (1964) werd geboren in Deventer, maar groeide op in Heerde. Een baan bij een ingenieursbureau bracht hem van Wageningen, waar hij afstudeerde als hydroloog, in 1991 terug naar zijn geboorteplaats. Sinds 2007 is hij in dienst van de gemeente Deventer. Otten schrijft sinds 1999.
Voor de Deventer uitgeverij Artnik schreef Otten vier misdaadromans in de serie De Zeven Deventer Moordzaken, een serie misdaadverhalen die zich in en rond Deventer afspelen. De overige drie romans in de serie werden geschreven door Marcel Verreck.
Nadat Otten van uitgeverij veranderde publiceerde Luitingh-Sijthoff in 2011 zijn boek De Afstammeling, gebaseerd op de reis die missionaris Lebuinus eind achtste eeuw maakte om de Saksen in het gebied ten oosten van de IJssel te bekeren. In 2012 verscheen een tweede historische thriller, Blauw Goud. In dat verhaal krijgt de historica en bibliothecaris Lineke Tesinga een zeer bijzonder veertiende-eeuws getijdenboek onder ogen. In 2013 verscheen de derde Lineke Tesinga thriller Jeugdzonde.
Toen begin maart 2020 door de lockdown veel mensen thuis moesten blijven en bibliotheken gesloten werden, stelde Otten drie van zijn romans gratis digitaal beschikbaar.
Met Blauw goud won Otten in 2012 de Diamanten Kogel, de inmiddels ter ziele gegane Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zie ook:
De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten; favoriet van Anya Niewierra
John le Carré - Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid; favoriet van Bavo Dhooge
Agatha Christie Het doek valt; favoriet van Hilde Vandermeeren
Arthur Conan Doyle - 
De avonturen van Sherlock Holmes; favoriet van Anne van Doorn
James Ellroy
 - Bloed op de maan; favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar; favoriet van Nicolet Steemers
Stephen King - Misery; favoriet van Wim Bax
Gavin Lyall - Tylers oorlog; favoriet van Peter de Zwaan 
Ian Rankin - Gerechtigheid; favoriet van Wouter Dehairs
Ruth Rendell 
Het stenen oordeel; favoriet van René Appel
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon; favoriet van Joop van Riessen 
Donna Tartt - De verborgen geschiedenis; favoriet van Mariska Overman
Scott Turow
 - De aanklager; favoriet van Elvin Post

Geen opmerkingen: