04 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #2 (nieuws, 2022)



De favoriet van... Wim Bax




De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven zijn we niet zo bedreven, daar zijn andere websites beter in. Waar deze blog zijn volgers wel blij mee hoopt te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: thrillerschrijver Wim Bax over zijn favoriet.


Stephen King - Misery
 

Een briljante, simpele setting

(Door Wim Bax)

Ik wist gelijk welk boek ik moest kiezen: Misery van Stephen King.

Ik vind dit boek ijzersterk door de - ogenschijnlijk - simpele setting die briljant uitpakt: een schrijver wordt na een auto-ongeluk gered door zijn grootste fan, die razend wordt als ze er achter komt dat hij haar favoriete romanpersonage heeft laten sterven in zijn laatste boek. Ze houdt hem gegijzeld en dwingt hem het personage weer tot leven te wekken in een nieuw boek, en vanaf dat moment moet hij letterlijk schrijven voor zijn leven.

Het mooie is dat Misery eigenlijk bestaat uit twee boeken, want je krijgt ook grote stukken te lezen van de mierzoete pulproman die de hoofdpersoon aan het schrijven is. Dat contrasteert heerlijk met de gekte en de spanning die Stephen King steeds verder, en tot grote hoogte, opvoert.

Actrice Kathy Bates won een Oscar voor haar performance in de fantastische verfilming van dit boek. Maar zelfs als je de film al gezien hebt, is het enorm de moeite waard om het boek alsnog te lezen. Een van de beste van Stephen King!

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst: 
In Misery wordt een auteur het slachtoffer van een doorgedraaide fan die hem dwingt haar favoriete personage weer tot leven te wekken. Schrijver Paul Sheldon wordt op een afgelegen boerderij gegijzeld door de zonderlinge Annie Wilkes, een fan van zijn boeken. Maar Annie kan niet accepteren dat Misery, haar geliefde romanpersonage, is vermoord door haar schepper. Annie dwingt Paul zijn heldin weer tot leven te brengen. Paul heeft, gekluisterd aan zijn rolstoel, geen keus. Maar schrijvers beschikken ook over wapens...

Scène uit de film Misery
Misery
dateert uit 1987. King wilde het boek oorspronkelijk uitbrengen onder zijn pseudoniem Richard Bachman, maar al voor de uitgave werd openbaar dat Bachman en King een en dezelfde waren. Voordat King Misery schreef, schreef hij Ogen van de Draak, zijn eerste niet-horror boek. Veel fans vonden dit boek destijds niets, omdat ze King enkel als horrorschrijver kenden en geen fantasy-verhalen van hem waren gewend.

Inspiratiebron
Deze reactie van zijn fans was voor King een inspiratiebron voor het personage Paul Sheldon, een schrijver die graag los wil breken van zijn vaste genre maar dit niet kan vanwege zijn fans. Stephen King droomde van een schrijver die door een fan gevangen wordt genomen, wordt gevild en aan een varken wordt gevoerd. Dit inspireerde hem tot het schrijven van Misery. Ook Kings alcoholisme en drugsverslaving, waar hij destijds nog sterk mee kampte en van af probeerde te kicken, vormde een inspiratiebron voor Misery. (Bron: Wikipedia)

Wim Bax (1971) studeerde af aan de Theateropleiding in Eindhoven. Hij werkte als acteur voor tv en theater, en als scenarioschrijver van (korte) films en televisieseries. Met Harm Edens en Ger Apeldoorn schreef hij in 2007 het non-fictieboek De gebruiksaanwijzing van de man. In 2016 werd zijn korte verhaal Kruis genomineerd voor de Editio Debutantenprijs. Hou het stil is zijn eerste thriller.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zie ook: 
De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering): 

John le Carré - Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman

Geen opmerkingen: