11 januari 2022

De beste thrillers aller tijden #9 (nieuws, 2022)


De favoriet van... René Appel 
 



De Spanningsblog bestaat op 14 april vijftien jaar. En wie (bijna) jarig is, trakteert. Maar in boeken weggeven zijn we niet zo bedreven, daar zijn andere websites beter in. Waar deze blog zijn volgers wel blij mee hoopt te maken, is een lijst met de allerbeste thrillers, gekozen door tientallen spannendeboekenschrijvers uit Vlaanderen en Nederland. In de aanloop naar het derde lustrum haalt De Spanningsblog telkens een boek naar voren dat volgens in ieder geval één auteur boven al het andere spannende leesvoer uitstijgt. Uiteindelijk komt daar een favorietenlijst van heb ik jou daar tot wasdom. Vandaag: Gouden Stropwinnaar René Appel. 

Ruth Rendell - Het stenen oordeel


Meer dan één steekje los

(Door René Appel)

Uiteraard is de vraag naar de beste thriller aller tijden een onmogelijke vraag (Mooiste vakantieland? Beste voetballer? Lekkerste gerecht?). Toch maar een poging.

Voor mij is A judgement in
  stone (in het Nederlands Het stenen oordeel) van Ruth Rendell de beste thriller aller tijden. Rendell is sowieso een fantastische auteur met een breed en rijk oeuvre, van politieromans met Inspecteur Wexford via psychologische thrillers tot psychologische romans onder de naam Barbara Vine.

Het korte eerste hoofdstuk van A judgement in stone begint verrassend met Eunice Parchman doodde de familie Coverdale omdat ze niet kon lezen of schrijven. De lezer weet dus meteen wie de slachtoffers zijn en wie de dader is. Wat is dat nu voor een thriller? Maar het wordt nog erger. Aan het eind van dat hoofdstuk staat Twee weken later werd Eunice voor deze misdaad gearresteerd. Dus de laatste vraag – krijgt de politie de zaak rond – wordt ook al beantwoord.

Er zit natuurlijk een addertje onder het gras. Neem de eerste zin: waarom zou iemand vanwege haar analfabetisme een heel gezin vermoorden? (Het gaat om een gezin, niet om een familie – vertaalfout). En de werkelijk laatste zin van het eerste hoofdstuk luidt: Maar er zat meer aan vast. Nu ben ik een liefhebber van de Nederlandse taal, maar de oorspronkelijke Engelse versie klinkt mooier: But there was more to it than that.

Rendell laat op superieure wijze zien hoe het gezin Coverdale in feite het noodlot over zich afroept door al te makkelijk Eunice Parchman als (inwonende) hulp in de huishouding in dienst te nemen. Eunice is niet alleen analfabeet, wat ze verbergt, maar er zit aan haar wel meer dan één steekje los.

Lezen, dat boek!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Flaptekst:
Op Valentijnsdag doodt Eunice Parchman in minder dan vijftien minuten de hele familie Coverdale. Een voor een schiet ze hen neer tijdens een televisie-uitzending van Don Giovanni. Wanneer hoofdinspecteur William Vetch Eunice twee weken later arresteert, ontdekt hij haar diepverborgen geheim. Het geheim dat leidde tot de tragische dood van de familie Coverdale.

Het stenen oordeel verscheen in 1977 en werd twee keer verfilmd. Thrillerschrijver Linwood Barclay zegt over het boek: 'Hoewel Ruth Rendell al in de eerste alinea vertelt wie het slachtoffer is en wie de dader en waarom het gebeurt, is dit een van de beste misdaadromans ooit geschreven. Je kunt het niet wegleggen.'

René Appel (Hoogkarspel, 1945) werkte als bijzonder hoogleraar verwerving en didactiek van Nederlands als tweede taal aan de Universiteit van Amsterdam. Als student schreef hij korte verhalen voor o.a. Propria Cures, Hollands Maandblad en Maatstaf. Van 1976 tot 1986 recenseerde hij misdaadromans voor NRC. In 1987 debuteerde hij als thrillerauteur. Appel won met De derde persoon en Zinloos geweld tweemaal de Gouden Strop, de prijs voor het beste spannende oorspronkelijk Nederlandstalige boek van het jaar. Zijn 32e thriller Overschot haalde vorig jaar de shortlist. In het najaar van 2021 ontving Appel de Meesterprijs van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Zie ook:
De beste thrillers aller tijden (werk in uitvoering):

Isabel Allende - Het Huis met de Geesten; favoriet van Anya Niewierra
John le Carré - Spion aan de muur; favoriet van Willem Asman
Raymond Chandler - Het lange afscheid; favoriet van Bavo Dhooge
James Ellroy - Bloed op de maan; favoriet van Jos Pierreux
John Fowles - De verzamelaar; favoriet van Nicolet Steemers
Stephen King - Misery; favoriet van Wim Bax
Gavin Lyall - Tylers oorlog; favoriet van Peter de Zwaan
Sjöwall & Wahlöö - Man op het balkon; favoriet van Joop van Riessen

Geen opmerkingen: