27 maart 2020

Lezen in tijden van corona 8 (nieuws, 2020)

Dirk Speelman - Rode nevel



Wat te doen als er sprake is van een intelligente lockdown? Dan ga je maar lezen. Rode nevel van Dirk Speelman bijvoorbeeld, een sciencefictionthriller die onlangs verscheen bij Manteau. Volgens de uitgeverij 'waan je je in een web van leugens, intrige, drugs, technologische vooruitgang en kunstmatige intelligentie'.
  


Het is 2054. 'Global climate disruption' (in goed Nderlands 'wereldwijde klimaatverstoring') is een onmiskenbare grauwe realiteit geworden. De vraag is niet meer of we de strijd tegen het op hol geslagen klimaat zullen verliezen, de vraag is wanneer.

Terwijl zowat de hele wereld op deze nieuwe werkelijkheid met verslagenheid en gelatenheid reageert, timmert in Brazilië een visionair ondernemer aan een nieuwe toekomst voor de mensheid.

Een toekomst die, als het van hem afhangt, niet op onze aarde zal liggen. Daar waar enkele jaren geleden alleen nog Braziliaanse wildernis lag, wordt nu in recordtempo gebouwd aan Space Valley, een kilometerslange aaneenschakeling van nieuwe bedrijven en onderzoekscentra, opgetrokken rond één centraal thema: ruimtevaart. Als er op de campus van Space Valley een jonge vrouw op een mysterieze manier komt te overlijden, krijgt inspecteur Ana Diaz deze zaak toegewezen.

Dirk Speelman studeerde klassieke talen en informatica en is hoogleraar computationele corpuslinguïstiek aan de KU Leuven. De uitgeverij: 'Het is dus geen toeval dat het verhaal zich deels afspeelt op een universitaire campus en dat technologische ontwikkelingen zoals Artificial Intelligence en big data, en hun toenemende impact op wetenschap en maatschappij, als een rode draad door het verhaal lopen.'

Klik hier voor een leesfragment.

Geen opmerkingen: