31 maart 2020

Lezen in tijden van corona 12 (nieuws, 2020)

Tomas Ross - Bèta



Wat te doen als er sprake is van een intelligente lockdown? Dan ga je maar lezen. Wat te denken bijvoorbeeld van - als-ie nog ergens te koop is - Bèta van Tomas Ross?  De thriller uit 1987 waarmee de thrillerveteraan zijn allereerste Gouden Strop won. Centraal staat, aldus de schrijver, 'een allesbedreigend virus'. 

Dertig jaar geleden is het alweer dat Tomas Ross zijn eerste Gouden Strop won. Een jaar nadat mede op zijn initiatief het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs werd opgericht, mocht hij de thrillerprijs mee naar huis nemen. Er zouden er nog twee volgen: in 1996 voor Koerier voor Sarajevo en zeven jaar later voor De zesde mei.

Het bekroonde Bèta is Ross' enige thriller die zich afspeelt in de toekomst. De nabije toekomst overigens, het verhaal start in 1996. In latere uitgaven is dat jaartal gewijzigd in 2016.

Ross schetst in Bèta een apocalyptische samenleving. In 1996 mag men nog roken in de openbare ruimte en staat de Muur in Berlijn nog fier overeind. Maar dat zijn de minste zorgen die de wereld dan heeft. Door medische innovaties en de uitvinding van een serum is aids niet veel meer dan een lichte griep geworden. Maar er is wel een andere ziekte die op pandemische wijze huishoudt: Bèta. Als gevolg daarvan is alles gesteriliseerd en moet uit verpakkingen gehaald worden. Eten, drinken, sigaretten, ja zelfs voor seks is er een gesteriliseerde broek en een spray die, na sprayen van de mond, de mensen steriliseert.

Wie aan de ziekte lijdt, wordt geregistreerd door middel van een merkteken in het voorhoofd. De maatschappij raakt totaal ontwricht: steden lopen leeg, intermenselijke relaties zijn verboden. Men probeert te overleven in vacuümappartementen en isoleercellen.

Alleen de zeer rijken kunnen deze plaag van bijbelse proporties ontvluchten. Wie een miljoen gulden kan betalen, is welkom in het onbesmette gebied Phoenicia in de Stille Zuidzee. Maar ja, wie kan een miljoen 'figuurlijk' ophoesten?

De nieuwe ziekte treft ook de hoofdpersoon, de Amsterdamse documentairemaker Tom Weber. Het dochtertje van hem en zijn vrouw Loes overlijdt eraan. En even later raakt Loes besmet. Weber wordt gedwongen gescheiden van haar te gaan leven, de stad is dan al onderverdeeld in besmettingsvrije sectoren, gevaarlijke sectoren en besmette wijken.

Weber meent te ontdekken dat de machthebbers een uiterst kostbaar serum in handen hebben dat zij ‘geheim wensen te houden voor het gewone volk’. Ondanks veel tegenwerking brengt Weber dit feit in de openbaarheid.

Bron: Hebban.nl, de 77 beste Nederlandstalige thrillers

Geen opmerkingen: