07 maart 2020

Jens Vern - De macht van K. (2020)

Feest der herkenning 



(Door Peter Kuijt)

Sinds hij in 2002 de website Crimezone lanceerde, is het hem zeker honderd keer gevraagd: Ga je zelf ooit een thriller schrijven? Steeds was het antwoord ‘nee’. Maar het begon twee jaar geleden te kriebelen toen Sander Verheijen, eindbaas van boekencommunity Hebban, lof kreeg voor zijn non-fictieboek Ik kan er nét niet bij, over zijn leven als vader van een bijzondere tweeling.


Nu is er zijn eerste fictietitel De macht van K., geschreven onder het pseudoniem Jens Vern. Die schuilnaam bekt lekkerder als ik succes krijg in het buitenland, moet de schrijver gedacht hebben.

En waarom ook niet? Het boek heeft alles in zich om groots te denken. De lezer herkent in de titel iets van Charles den Tex en vooral het begin van het verhaal doet denken aan The Firm van John Grisham, waarin een rechtenstudent wordt ingekapseld door een prestigieus, maar fout advocatenkantoor. Een feest der herkenning en dat helemaal niet erg.

In Verns thriller treedt Tim Turner in dienst van het IT-bedrijf The Keeler Company. Hij krijgt een prima salaris, een appartement in Washington en ’s nachts zijn manager Karen op bezoek.

Maar de firma heeft ook duistere kanten. Er verdwijnen mensen. Ook Tim moet voor zijn leven vrezen.

Deze thriller stijgt uit boven de als spannend bestempelde relatiemeuk waarmee de markt tegenwoordig wordt doodgegooid. Snelle hoofdstukken – lichtvoetig geschreven waar het kan, ernstig waar het moet – maken dat het boek steeds moeilijker wordt weg te leggen. Karakters en dialogen zijn dik in orde. Een fraai debuut.

Jens Vern - De macht van K., uitgeverij Volt, 384 pag.

Deze recensie verscheen eerder in het AD.

Geen opmerkingen: