19 april 2024

Longlist (nieuws, 2024)

Drie oud-winnaars in de race voor Gouden StropVolgens het reglement zouden er maximaal tien titels op de longlist van de Gouden Strop 2024 mogen staan. Maar het zijn er elf. De mannelijke auteurs zijn met z'n zessen licht in de meerderheid.

Waarom de jury van de reglementen afwijkt, is niet bekend. Wat wel bekend is, is dat drie oud-winnaars opnieuw kans maken op de belangrijkste thrillerprijs van Nederland. Het zijn Bernice Berkleef, Charles den Tex en Esther Verhoef. Zij dingen met respectievelijk de thrillers Vinex, Trauma en Alter ego mee naar een niet in de reglementen gespecificeerd prijzengeld. Vorig jaar ging het nog om een bedrag van 10.000 euro, die door debutant John Kuipers in de wacht werd gesleept.

De overige auteurs op de longlist zijn: Wim Bax (Verloren pelgrim), Marieke Damen (Het perfecte gezin), Mathijs Deen (De duiker), Yvonne Doorduyn (De affaire), Hans Faber (De zondaar), Mireille Geus (Achter de fa├žade), Duco Hellema (Rendez-vous in Praag) en Lex Noteboom (De Man met Duizend Gezichten). 

De shortlist wordt op 25 mei bekendgemaakt. De organisatie van de Gouden Strop heeft een deal gesloten met het AD, die de genomineerden op die dag exclusief in zijn magazine zal presenteren. Voor wie een abonnement heeft, zal dat geen bezwaar zijn. Anderen zullen op een betaalmuur stuiten. De Spanningsblog zal ook zo snel mogelijk de shortlist publiceren. En dat kost niets.... 

Op 30 mei wordt de winnaar van de Gouden Strop bekendgemaakt in de bibliotheek aan het Neude in Utrecht. Dan wordt ook duidelijk wie de winnaar is van de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige spannende debuut. 

Geen opmerkingen: