12 april 2024

Langs de singels (nieuws, 2024)


Parkeergedrag leidt tot thrillerOpmerkelijk: bij de Vlaamse uitgeverij Manteau verschijnt op 6 juni een psychologische thriller die een duidelijk Nederlands decor heeft: Breda. Het boek is getiteld Lex en is van de hand van wetenschappelijk onderzoeker en kunstenaar Gert-Jan van den Bemd. 

De titel verwijst naar de hoofdpersoon van het verhaal. Deze Lex is de laatste tijd niet de plezierigste man om mee samen te leven, meldt schrijver Gert-Jan van den Bemd. Zijn beslissing om zijn baan op te zeggen en fulltime schrijver te worden was misschien toch niet zo verstandig. Het schrijven wil niet meer vlotten, nieuwe ideeën blijven uit.

Dan ziet zijn vriendin Karla tijdens haar wekelijkse hardlooprondje langs de singels van Breda, de woonplaats van Van den Bemd, iets opvallends: een man parkeert zijn auto, haalt een betaalbewijsje uit de automaat en rijdt meteen weer weg. Een week later gebeurt hetzelfde.

Het lijkt intrigerende begin van een nieuwe roman. Lex hervindt zijn drive. Hij achterhaalt de identiteit van de man en maakt hem tot hoofdpersonage. Maar dat had hij beter niet kunnen doen.

'Het rondje langs de singels, verschillende straten, wijken en plekken verlenen 'Lex' een couleur locale die Bredanaars en toeristen die Breda bezoeken zeker zal aanspreken', schrijft Van den Bemd. 'En andere lezers natuurlijk ook!' De schrijver voegt er aan toe dat het merkwaardige parkeergedrag uit het boek geen fictie is. 'Die waarneming vormde de aanzet voor het schrijven van deze thriller.'

Van den Bemd schreef eerder de romans De verkeerde vriend (2018), Na de val (2019) en Branco & Julia (2022). Op zijn website lezen we dat hij redacteur is van REALmag., een magazine over kunst, cultuur en wetenschap. Hij werd opgeleid tot wetenschappelijk onderzoeker (endocrinoloog, PhD, Erasmus Universiteit Rotterdam) en kunstenaar (BDes, AKV St. Joost ‘s-Hertogenbosch/Breda). Met zijn beeldend werk exposeerde hij in Nederland, België, Marokko, Hongarije, Litouwen, de Verenigde Staten van Amerika en Zuid-Afrika. In 2013 ontving hij de Delta Lloyd poëzieprijs van België en in 2014 de eerste prijs in de schrijfwedstrijd van literair tijdschrift Tirade. In 2015 won hij Heel Nederland Schrijft, in 2016 de Aspe Award en in 2017 de verhalenwedstrijd van het International Literature Festival Utrecht (ILFU).

Geen opmerkingen: