19 januari 2018

Wordt verwacht 428 (nieuws, 2018)

De vraag is: ben je vrij?


Tijdens het schrijven van een boek tot nieuwe inzichten komen: het overkomt de beste auteurs. Zo ook Ellen den Hollander. Zij had die ervaring bij het maken van haar vierde thriller Over de grens, die op 24 april bij uitgeverij Q verschijnt.


Net als in de eerdere thrillers van AD-journaliste Ellen den Hollander speelt ook in Over de grens een vakgenote de hoofdrol. Journalist Amy Muller is het paradepaardje van haar krant De Tijd. Ze scoort de ene na de andere primeur. Ze zorgt er zelfs voor dat een politicus wordt ontmaskerd en aan de kant wordt gezet.

Muller heeft het allemaal te danken aan een tipgever, wiens bestaan zij angstvallig geheim houdt voor de hoofdredactie van haar krant. Ze is te verlegen om zelf op onderzoek uit te gaan. Maar is haar bron wel betrouwbaar? En waarom helpt hij/zij haar niet als ze echt in nood zit?

Hoe ver ga je voor succes? Hoe ver voor de liefde? Hoe ver voor je vrijheid? Het zijn de vragen die Den Hollander stelt in Over de grens. 'Tijdens het schrijven van dit boek ontdekte ik gaandeweg dat Over de grens niet alleen gaat om het vinden van de waarheid of het opsporen van slechteriken. Wat telkens terugkomt, is de vraag: ben je vrij? Vrij in de liefde en in je werk? Is er niemand die je gevangen houdt, letterlijk of figuurlijk? Mag je laten zien wie je bent? Voor mij is dat een actueel thema dat mij na aan het hart ligt. Wie het wereldnieuws volgt, weet dat de vrijheid die wij als vanzelfsprekend beschouwen, dat absoluut niet is.'

Ellen den Hollander (1969) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Leiden. Ze werkt als journalist bij het Algemeen Dagblad. Over de grens is na Door het vuur, De primeur en Noodtoestand haar vierde thriller.

Geen opmerkingen: