22 januari 2018

Tof of niet tof (nieuws, 2018)

Uitgeefcontract te winnen


Uitgeverij De Crime Compagnie is op zoek naar nieuw thrillertalent. 'Schrijf jij de Crème de la Crime?', vraagt zij in een persbericht. Om hier het antwoord op te vinden organiseert de uitgever met het open onlineplatform de zogeheten Crime Compagnie Contest. 'De misdadig goede winnaar van deze wedstrijd wint een uitgeefcontract!', zo wordt beloofd.

Psychologische thriller, bloedstollende detective of spannend misdaadroman – of je nu al een manuscript af hebt of nog moet beginnen met schrijven, iedereen mag volgens De Crime Compagnie meedoen. Kandidaten hebben drie maanden de tijd om publiceren op het gratis lees- en schrijfplatform Sweek met de tag #CrimeCompagnieContest.

Deelnemers dienen een schrijversprofiel aan te maken op Sweek en kunnen daar hun manuscript in één keer of hoofdstuk voor hoofdstuk, plaatsen. Vóór de deadline (zie data hieronder) moeten 35.000 woorden zijn gepubliceerd. Het verhaal hoeft nog niet af te zijn, maar uiteindelijk moeten het minimaal 70.000 woorden worden.
'Lezers kunnen laten zien dat ze jouw verhaal tof vinden door te stemmen via de ‘volg’-knop', schrijft de uitgever. Na de deadline is er nog 3 weken tijd om te stemmen. Ook de jury leest en beoordeelt alle verhalen De shortlist bestaat uit 4 verhalen gekozen door de jury en de 4 verhalen gekozen door het publiek. De 10 finalisten worden uitgenodigd voor een exclusief evenement. Op deze avond wordt de winnaar van het uitgeefcontract bekendgemaakt.

De wedstrijd start op dinsdag 6 februari 2018. De einde van de schrijfperiode is dinsdag 22 mei 2018. Op dinsdag 12 juni 2018 eindigt de stemronde. De bekendmaking van de finalisten is op donderdag 14 juni 2018. Uitreiking en evenement: donderdag 21 juni of dinsdag 26 juni 2018.

De eerste prijs is dus een uitgeefcontract bij De Crime Compagnie. De winnaar van de tweede prijs krijgt een uitgebreide feedback op zijn of haar manuscript. Alle 8 finalisten krijgen toegang tot een thrillerworkshop van schrijfster Marelle Boersma op 28 november, boeken, t-shirt en een Sweek goodie bag. De jury is een pure vrouwenaangelegenheid want bestaat uit Wendy Wenning en Anneke van Ieperen van Vrouwenthrillers, Marelle Boersma, Sabine van der Plas van Week en Sanneke van Duijn en Ilse Karman van De Crime Compagnie.

De uitgeverij zegt scherp te letten of er met het aantal 'volgers' van de kandidaten wordt gesjoemeld. Het aantal volgers bepaalt namelijk vier van de acht finalisten. 'De deadline voor de telling van het aantal volgers is 12-06-2018, 23;59 CET. Vervalsing van volgers zal leiden tot een waarschuwing, gevolgd door onmiddellijke diskwalificatie.'

Geen opmerkingen: