25 januari 2018

Ronduit zat (nieuws, 2018)

Prijs voor thrillers zonder geweld tegen vrouwen gelanceerd


Een Britse scenarioschrijfster heeft een nieuwe prijs in het leven geroepen voor thrillers waarin vrouwen niet worden geslagen, gestalkt, seksueel uitgebuit, verkracht of vermoord.

Bridget Lawless bedacht de Staunch Book Prize, ter waarde van bijna 2.300 euro, omdat zij de beschrijvingen van geweld tegen vrouwen in thrillers 'ronduit zat' was. Het prijzengeld betaalt ze uit haar eigen zak, maar ze begint binnenkort een crowdfundingsactie om bijkomende kosten te kunnen opvangen. Lawless zit zelf in de jury, samen met actrice en schrijfster Doon Mackichan.Tegen de website The Bookseller vertelde Lawless dat het idee voor de prijs ontstond nadat de Amerikaanse filmproducer Harvey Weinstein was beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag en de daaruit voortkomende #MeToo-beweging. Ze was al langere tijd 'ontzet' over de hoeveelheid geweld dat vrouwen wordt aangedaan in misdaadromans. 'Het wordt zo geformuleerd dat het bijna alledaags of iets toevalligs is. Het maakt vrouwen tot vanzelfsprekende slachtoffers van geweld.'

Lawless, die heeft meegewerkt aan tv-programma's als The Bill en de speelfilm Almost Heaven, besloot dit jaar om dit jaar niet mee te doen aan de verkiezing van de BAFTA-awards, omdat ze niet het risico wilde lopen iemand 'te bekronen van wie later zou blijken dat hij zich aan misbruik van vrouwen schuldig had gemaakt'.

Aan de verkiezing van de winnaar van de Staunch Book Prize kunnen zowel vrouwelijke als mannelijke auteurs, van welke nationaliteit dan ook, meedoen. Kandidaten kunnen boeken inzenden die via een traditionele uitgeverij zijn uitgebracht, maar ook boeken of e-books die in eigen beheer zijn gepubliceerd, kunnen meedingen. Vanaf 22 februari kunnen thrillers worden aangemeld, op 15 juli sluit de inzendtermijn. De shortlist wordt bekendgemaakt in september en de winnaar op 25 november, de Internationale Dag voor de eliminatie van geweld tegen vrouwen.

Bron: The Bookseller

1 opmerking:

Ink zei

Dan blijft er toch weinig over qua onderwerpen in een thriller. Thriller speelt toch vaak in op de angsten van mensen? Of zouden dan al die ingezonden boeken gaan over misbruik van mannen en beesten? Ik ben benieuwd naar de winnaar.