21 januari 2018

Kampeerbusje (nieuws, 2018)

Tomas Ross: Nog maar één keer per jaar


Tientallen boeken heeft hij op zijn naam staan. Waar anderen een jaar of zelfs wel langer de tijd namen voor het schrijven van één thriller, publiceerde Tomas Ross in dezelfde tijdsspanne met twee vingers in de neus er zelfs twee. Maar ook deze thrillerveteraan gaat de productie terugschroeven. 'Ik heb mijn vrouw beloofd dat ik voortaan nog maar één boek per jaar schrijf', vertelt de 73-jarige auteur in het AD.

Op 25 januari verschijnt Ross' nieuwste thriller, Het verdriet van Wilhelmina, het laatste deel van zijn 'Indië'-trilogie. Het boek gaat over de aanval op Pearl Harbor en een mysterieuze overeenkomst tussen koningin Wilhelmina en de Britse leider Winston Churchill.

Het verdriet van Wilhelmina is, als we Tomas Ross moeten geloven, dus het laatste boek dat dit jaar van zijn hand verschijnt. Maar hij is al weer druk bezig met een nieuw boek, bekent hij. Die gaat over de geruchtmakende moord op de prostituee Blonde Dolly, in 1959 in Den Haag.

De belofte aan zijn vrouw leidt ertoe dat Ross wat minder vaak achter de tekstverwerker zal zitten. De reden? Zijn vrouw heeft een kampeerbusje gekocht. 'En ik moet mee. En ik mag geen laptop meenemen.'

Na het voltooien van zijn Indië-trilogie heeft Ross al 'geoefend' met een lager werkritme. Voor het eerst in 35 jaar voerde hij een maand geen klap uit. 'Ik verveelde me te pletter. Ik heb echter nog steeds een drang om mezelf te bewijzen dat ik het kan. Elk boek is als het beklimmen van een berg. Het begint altijd lekker en daarna loop ik vast. Dan begint het me te duizelen. Wat ik dan doe? Zeuren en sigaretten roken.'

Bron: AD    

Geen opmerkingen: