18 januari 2018

Tijdsbesteding (nieuws, 2018)

Het gouden ei nog steeds populair op schoolHet gouden ei, de thriller van Tim Krabbé, is al sinds jaar en dag een favoriet onder middelbare scholieren. De roman staat steevast bovenaan de lijst met meestgelezen boeken in de bovenbouw. Ook dit jaar is dat niet anders.

Dit blijkt uit een overzicht van de website lezenvoordelijst.nl. Het moge dan geen verrassing zijn dat Tim Krabbé bovenaan staat, de notering van Charles den Tex is dat wel. De misdaadauteur staat op 10 met zijn thriller Cel, waarmee hij zijn derde Gouden Strop won.

Het gouden ei en Cel zijn de enige twee spannende romans in de toptien. Andere noteringen zijn voor Annejet van der Zijl (Sonny Boy) Herman Koch (Het diner), Harry Mulisch (De aanslag), Wanda Reisel (Die zomer), J. Bernlef (Hersenschimmen), Tessa de Loo (De tweeling), Els Beerten (Allemaal willen we de hemel) en W.F. Hermans (Nooit meer slapen).
Jongeren zijn overigens in tien jaar een stuk minder tijd aan lezen gaan besteden, blijkt uit een studie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De tijd die ouderen vrijmaken voor lezen is nagenoeg gelijk gebleven, terwijl bij jongeren deze manier van tijdsbesteding gedaald is.

Zo'n negen van de tien 65-plussers lazen in 2016 wekelijks. Dat zijn ongeveer evenveel ouderen als tien jaar eerder. In 2016 zei bijna de helft van de jongvolwassenen (20 tot 34-jarigen) minstens een keer in de week te lezen. In 2006 was dit bijna 90 procent. Het aantal wekelijks lezende tieners (13 tot 19-jarigen) was met 65 procent al laag, maar is in tien jaar tijd verder gedaald naar 40 procent.

Hoogopgeleiden lezen meer dan laagopgeleiden en dit verschil is in tien jaar tijd groter geworden. Uit het onderzoek blijkt dat mensen met weinig tijd minder lezen. Voor het onderzoek hielden in verschillende jaren meer dan 11.000 Nederlanders een week lang een dagboek bij.

Ondanks het steeds groter wordende digitale leesaanbod, lezen Nederlanders nog steeds het vaakst van papier. Tijdschriften, gevolgd door kranten en boeken worden het meest van papier gelezen. Mensen die digitaal lezen doen dat het liefst op de pc of laptop, gevolgd door de tablet en smartphone. Het aantal lezers van e-books is sinds 2014 nauwelijks meer toegenomen.

Bronnen: Nu.nl, Nos.nl

Geen opmerkingen: