16 januari 2018

Voer voor discussie (nieuws, 2018)

Waarom krijgen vrouwen geen genoeg van thrillers?

Mannen schrijven, lezen en kopen natuurlijk ook thrillers. Maar sinds jaar en dag zwaaien de vrouwen de scepter in het spannende genre. Zaterdag 20 januari wordt op de centrale redactie van het Algemeen Dagblad nog eens stevig gepraat en gediscussieerd over deze status quo. Waarom kunnen vrouwen, als auteurs en lezers, geen genoeg krijgen van thrillers? 

Een aantal vooraanstaande schrijfsters van thrillers doet er zaterdag hun zegje over op de redactie in Rotterdam. Janneke Siebelink, hoofdredacteur van lees.bol.com, ondervraagt bestsellerauteur Simone van der Vlugt en Isa Maron, auteur van onder andere het vierluik De Noordzeemoorden, spreekt over vrouwen op de zogenoemde Schaal van het Kwaad. Ook schrijfster, actrice en oud-juryvoorzitter van de Gouden Strop Inge Ipenburg gaat in op het thrillergenre en zijn beoefenaars. Er zijn overigens, opmerkelijk genoeg, geen mannelijke auteurs uitgenodigd.

De discussie maakt onderdeel uit van de presentatie van het nieuwste boek van de Britse auteur Sophie Hannah, Heb jij haar gezien? Uiteraard gaat ook Hannah, auteur van een elftal misdaadromans en twee detectives rond de bekende Agatha Christie-speurder Hercule Poirot, in op de vraag wat vrouwen hebben met suspense.

Hannah schrijft in Heb jij haar gezien? over Cara Burrows, die uitgeblust haar man en kinderen verlaat en de wijk neemt naar een wellnessresort. Als ze daar uitgeput haar hotelkamer betreedt blijkt die al bezet.

Het foutje van de receptionist doet Cara twijfelen; het meisje dat ze springlevend in de kamer heeft gezien is iemand die ze niet gezien kán hebben: de vermoorde Melody Chapa, wier ouders een levenslange gevangenis uitzitten voor de moord op haar. Cara raakt verwikkeld in een web van leugens en intrige, een gevaarlijk web.

Bezoekers kunnen na afloop een rondleiding krijgen op de redactie van het AD. Tickets zijn voor € 7,50 verkrijgbaar via club.ad.nl.

Geen opmerkingen: