27 mei 2020

Lezen in tijden van corona 31 (nieuws, 2020)

Ragnar Jónasson - Inktzwart  



Wat te doen in deze anderhalvemetermaatschappij? Dan ga je maar lezen, want voor een boek geldt die afstand niet. Wat te denken van Inktzwart van Ragnar Jónasson, de kroonprins van de IJslandse thriller? Een boek om naar uit te kijken, want het verschijnt pas 14 juli bij uitgeverij A.W. Bruna. Een vervolg op het smakelijke Sneeuwblind dat dit jaar werd uitgebracht. 


Inktzwart is, zegt de uitgever 'een moderne whodunit vol verrassende wendingen. Een duister en angstaanjagend verhaal, op filmische en ingenieuze wijze beschreven'.

Op een heldere zomeravond, aan de oever van een stille fjord in Noord-IJsland, wordt een man op brute wijze vermoord. Als een vulkaanuitbarsting een aswolk veroorzaakt die het heldere midzomerlicht verduistert, verlaat een jonge verslaggever Reykjavík om op onderzoek uit te gaan. Ze is zich er niet van bewust dat het leven van een onschuldig persoon op het spel staat. 

Ari Thór Arason, de jonge politieman die in Sneeuwblind al zijn opwachting maakte, en zijn collega's van het piepkleine politieteam van Siglufjörður worstelen met de complexe zaak, terwijl ze ook kampen met hun eigen sores.

Welke geheimen had de dode man? En wat verbergt de jonge verslaggever? Onuitgesproken geheimen uit het verleden hangen als een donkere wolk boven alle betrokkenen en intussen moet Ari Thór alles op alles zetten om de zaak op te lossen voordat er nog meer doden vallen.

Dé internationale bestsellersensatie uit IJsland, zo wordt Ragnar Jónasson genoemd. Hij is auteur van een tiental thrillers. Wereldwijd verkocht hij tot dusver meer dan één miljoen boeken in 21 talen. Zijn werk werd bekroond met onder meer de Mörda Dead Good Reader Award en ontving wereldwijd lovende kritieken. Ragnar woont in Reykjavík en geeft daar ook college aan de rechtenfaculteit van de universiteit. Sneeuwblind werd dit jaar goed ontvangen in Nederland.

Geen opmerkingen: