02 mei 2020

Steve Cavanagh - Verdraaid (2020)

Plotwendingen als haarspeldbochten



(Door Peter Kuijt)


Sheriff Dole, één van de hoofdpersonen in Verdraaid, houdt niet van thrillers. Hij ziet de plotwendingen namelijk altijd van verre aankomen. Maar in dit avontuur, van oud-advocaat Steve Cavanagh uit Belfast, moet de politieman alle zeilen bijzetten om de rode draad niet uit het oog te verliezen. Ook geen sinecure voor de lezer, trouwens.

Het verhaal draait allemaal om J.T. LeBeau. De persoon onder deze naam is een thrillerauteur van formaat. Zijn boeken, vermaard om de onverwachte draaien in het verhaal, worden wereldwijd gelezen.

De ware identiteit van de schrijver is hét grote geheim. Maria Cooper vermoedt dat haar echtgenoot Paul de auteur is: ze komt erachter dat haar man miljoenen op een bank op de Kaaimaneilanden heeft staan en bovendien vindt ze een brief gericht aan LeBeau.

Maar wie Cavanagh, bekend van zijn thrillers rond advocaat Eddie Flynn, kent, weet op voorhand dat het niet zo simpel is. En ook Maria, die van haar forse hersenletsel na een klap met een klauwhamer op wonderbaarlijke wijze herstelt, zal later over haar aanname gaan twijfelen.

De vraag is wie die J.T. LeBeau dan wel is. In een voorwoord houdt hij de lezer voor dat hij geen woord moet geloven van wat hij leest. 

Het antwoord volgt pas na een thriller, volgestouwd met plotwendingen als onverwachte haarspeldbochten. Het is een vlot geschreven, onderhoudend verhaal, maar je krijgt wel te doen met sheriff Dole die zich in de thrillers van LeBeau moet verdiepen om enigszins zicht op de waarheid te krijgen.

Steve Cavanagh - Verdraaid. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, 352 pag.

Deze recensie verscheen eerder in het AD.  

Geen opmerkingen: