29 oktober 2019

Vol aforismen (nieuws, 2019)

Hercule Poirotprijs 2019 naar Dominique Biebau



Opnieuw is de Knack Hercule Poirotprijs gegaan naar een Vlaamse auteur die deze onderscheiding nog niet eerder in ontvangst mocht nemen. Dominique Biebau wint met Russisch voor beginners de 22ste Hercule Poirotprijs, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste Vlaamse misdaadverhaal.

Biebau wordt met deze prijs de opvolger van Jos Pierreux, die vorig jaar won met Niets erger dan spijt. De winnaar krijgt een cheque van 5.000 euro en een Mont-Blanc pen, limited edition van Rudyard Kipling. De prijs werd op de Antwerpse Boekenbeurs uitgereikt door drievoudig Gouden Stropwinnaar Charles den Tex. Het doel van de prijs is om de Vlaamse thrillerauteurs een duwtje in de rug te geven.

Over Russisch voor beginners zegt de jury: 'Dit wonderlijk spitsvondig misdaadverhaal vol aforismen, oneliners en onderkoelde humor spiegelt zich aan Agatha Christie: je weet vanaf het begin wie het gedaan heeft, maar is dat wel zo?’

Dominique Biebau (42) werkte als eindredacteur en radiojournalist bij Q-music. Hij doceert Engels en Nederlands aan een middelbare school. In 2010 won hij de Ward Ruyslinckprijs voor Kortverhalen. Russisch voor beginners is zijn tweede literaire thriller.

De shortlist telde vijf genomineerden. Maar twee daarvan wonnen eerder de prijs. En de ongeschreven regel is dat geen enkele Vlaamse auteur de prijs een tweede keer wint. Dus bleef een trio kanshebbers.

Eerdere winnaars Toni Coppers en Jan Van Der Cruysse deden met respectievelijk Het vergeten meisje en Boem Boem 1 voor spek en bonen mee. Naast Biebau maakten Tine Bergen (Vissen praten niet) en Koen Strobbe (Gras) aanspraak op de prijs.

De publieksprijs gaat naar Het vergeten meisje van Toni Coppers, het zestiende deel in de reeks rond Liese Meerhout. Michael Kestemont werd met zijn boek De Zwarte Koning bekroond met de Fred Braeckman-award voor het beste debuut. 

Geen opmerkingen: