31 mei 2020

Over leven en dood (nieuws, 2020)

Thrillerschrijver zamelt geld in voor corona-onderzoek  



Schrijver Anthonie Holslag en Quasis Uitgevers zijn deze maand een actie begonnen waarvan ze de opbrengst aan corona-onderzoek willen doneren. Alle royalty's in de maanden mei, juni en juli worden gedoneerd aan de campagne Samen stoppen we het coronavirus! van het Radboud Fonds ten behoeve van onderzoek naar het coronavirus in het Radboudumc.

Twee jaar geleden verscheen bij Quasis Uitgevers de roman Toevluchtsoord van auteur Anthonie Holslag. Deze thriller gaat over een groep vrienden die vast komt te zitten in een blokhut, omdat buiten een soort van virusuitbraak woedt. Het verhaal gaat over isolement en quarantaine, en welk effect dit op mensen heeft.

Het boek speelt zich af in het Adirondackgebergte, in de staat New York. De blokhut is al jaren een toevluchtsoord voor de vriendengroep: Maude, Lars, Jennifer, Jonathan, Megan, Jeffery en Jack. Bevriend sinds de middelbare school, ondertussen allemaal hun eigen weg gegaan, maar in die hut maakt de afstand in hun dagelijks leven niet meer uit. Daar zijn ze weer terug in hun tienertijd, al is het maar voor even.

Dit jaar is echter anders. Vriendschappen die oprecht leken, krijgen een andere betekenis. Onderlinge verschillen verbreden zich. De televisie vertoont beelden die zowel choquerend als afschuwelijk zijn en ver van hun hut staat de wereld op instorten. Terwijl zij hun tienerjaren herleven, brokkelt al het bekende langzaam af.  Is de hut nog steeds een toevluchtsoord? Of is het hun gevangenis geworden?

Het verhaal is volgens Holslag uiterst actueel en daarom wilden hij en zijn uitgever in deze tijd iets rond het boek doen. Omdat ze niet aan de huidige situatie geld willen verdienen, werd besloten alle royalty’s van verkoop in de maanden mei, juni en juli te doneren aan het Radboud Fonds. ‘Dit gaat letterlijk over leven en dood', zegt Holslag in een persbericht. 'Als mijn boek daarin een bijdrage kan leveren, dan ben ik alleen maar blij.’ Wat er tot nu toe aan royalty's is binnengekomen, is niet bekend.

Om aandacht voor de actie te vragen heeft Holslag een column geschreven op de website van de uitgever: https://www.quasis.nl/p/blog/ Hij vertelt daar onder andere over de dood van zijn moeder, begin dit jaar. Naast de royalty’s roept Holslag iedereen op om zelf een donatie te doen. Dit kan op de speciale actiepagina die op de site van het Radboudfonds is gemaakt: https://corona.voorradboudfonds.nl/actie/uitgeverij-quasis. Het streefbedrag is 250 euro.

Anthonie Holslag is geboren in Amsterdam, maar verhuisde op zeer jonge leeftijd naar de Verenigde Staten waar hij zijn tienerjaren heeft doorgebracht. In 2012 publiceerde hij zijn eerste bundel met donkere verhalen. Nadien verschenen nog meer boeken en dichtbundels In 2017 verscheen zijn verhaal L.O.O.P. bij Quasis, gevolgd door zijn eerste roman Toevluchtsoord die inmiddels in de tweede druk is.

Geen opmerkingen: