06 mei 2020

Kanshebbers (nieuws, 2020)

Oud-winnaars in de race voor Gouden Strop 


Twee eerdere winnaars van de Gouden Strop maken dit jaar opnieuw kans op deze belangrijkste thrillerprijs. Het zijn Donald Nolet met Hoek en Esther Verhoef met Façade. Nolet won in 2014 niet alleen de Gouden Strop, maar ook de Schaduwprijs met Versleuteld.  Verhoef ging met de prijs aan de haal in 2016 voor Lieve Mama.

Ook twee debutanten kunnen nog aanspraak maken op de prijs van 10.000 euro en een aandenken. Het zijn Jens Vern, pseudoniem van Hebban-hoofdredacteur Sander Verheijen, die dit jaar De macht van K. bij zijn uitgeverij inleverde, en Robert Pollack die De taak schreef.

De laatste genomineerde is de Vlaamse schrijver Dominique Biebau die op de Gouden Strop-jury, onder leiding van AD-misdaadverslaggever Koen Voskuil, indruk maakte met zijn boek Russisch voor beginners. Biebau won vorig jaar ook al de Knack Hercule Poirotprijs met deze thriller. Het boek gaat over een rijkeluiszoon die in Rusland belandt om een moord uit te zoeken. Volgens de jury komt er 'een creatief moordwapen' in voor.

In Hoek schetst Nolet een beeld schetst van de Amsterdamse onderwereld én die van de kickbokswereld. Een boksschooleigenaar blijkt er een dubbelleven op na te houden in de onderwereld. Dat gaat lange tijd goed, tot de boksschool in de schijnwerpers komt te staan en daarmee het evenwicht kwijt is. 'Als misdaadverslaggever meen ik wel wat figuren te herkennen. De recherchechef lijkt op een Amsterdamse chef, en ook de kickbokstrainer heeft wat weg van iemand die in het echt bestaat', stelt Voskuil in zijn krant. Met zijn derde boek Hoek sleept Nolet nu ook zijn derde Strop-nominatie in de wacht.

Jens Vern schrijft in zijn thrillerdebuut over een Amerikaanse student die wordt ingelijfd in databedrijf The Keeler Company. Langzaam komt hij erachter dat de gegevens niet te goeder trouw wordt gebruikt. 'Een boek waar geen agent een grote rol in speelt', stelt Voskuil over het debuut van Vern. 'En toch is het een echte pageturner geworden. Ik had het in twee dagen uit.'

'Het leest als een trein', zegt Voskuil over Verhoefs Façade. 'Ze beheerst de technieken van het schrijven en er zitten goede plotwendingen in die je makkelijk op het verkeerde been zetten.'

Robert Pollack was 25 jaar lang advocaat bij een groot internationaal advocatenkantoor. Die juridische kennis gebruikte de debutant bij het schrijven van zijn De Taak. Het boek gaat over twee onderzoekers van de Raad van Europa die in Rusland een grote fraudezaak onderzoeken. De twee onderzoekers blijken zelf ook over een rafelrandje te beschikken. Voskuil: 'De spanning in het boek dat men iets onderzoekt dat tegen de haren van de Russische instrijkt, is levensecht opgeschreven.'

De jury koos de vijf genomineerden uit 76 boeken die waren ingestuurd door 35 uitgeverijen en imprints. De winnaar van de Gouden Strop wordt op 20 mei om 16.30 uur bekendgemaakt. Dan zal ook de naam van de schrijver worden onthuld die de Schaduwprijs voor debutanten gewonnen heeft. Een 'normale' uitreiking van de prijs zit er niet in door de coronacrisis. Dus zal de prijsuitreiking digitaal gebeuren in een uitzending op AD.nl. Naast juryleden is in de uitzending ook een aantal auteurs aanwezig.