11 april 2019

Uitzonderlijk verhaal (nieuws, 2019)

Thrillerauteur schrijft Boekenweekgeschenk   



Annejet van der Zijl schrijft het Boekenweekgeschenk voor de Boekenweek 2020. Dat is gisteren  bekendgemaakt in het tv-programma Jinek. De schrijfster is bekend van literaire non-fictie en biografieën als Bernhard en De Amerikaanse prinses, maar ook van de thriller De val van Annika S. uit 2018. 


© Anja van Wijgerden
De 85ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 7 maart tot en met zondag 15 maart 2020. Het thema van de Boekenweek 2020 wordt samen met de naam van de Boekenweekessayist op een later moment onthuld.

'Ik ben heel blij dat ik het Boekenweekgeschenk 2020 mag schrijven', laat Annejet van der Zijl in een reactie weten. 'Net toen dit ter sprake kwam, was ik me aan het verdiepen in een Amerikaans-Nederlandse liefdesgeschiedenis in tijden van onderdrukking en slavernij, de negentiende eeuw dus. Ik ben er inmiddels voor naar Amerika geweest en het is inderdaad een uitzonderlijk verhaal dat me bij uitstek geschikt lijkt voor het brede en hopelijk ook nieuwe publiek dat ik met dit geschenk wil bereiken.'

Annejet van der Zijl studeerde kunstgeschiedenis en massacommunicatie in Amsterdam en International Journalism in Londen. Ze werkte een aantal jaren in de journalistiek, onder andere bij  HP/De Tijd, waar ze zich specialiseerde in literaire geschiedschrijving en portretten. In 1998 debuteerde ze met Jagtlust, over de gelijknamige, roemruchte kunstenaarskolonie in het Gooi. Vier jaar later volgde Anna, haar biografie van Annie M.G. Schmidt, die werd bewerkt tot een succesvolle tv-serie en musical.

Van Sonny Boy werden alleen al in Nederland maar liefst 600.000 exemplaren verkocht. Het boek werd verfilmd en in acht talen vertaald. In 2010 verscheen haar spraakmakende biografie Bernhard. Een verborgen geschiedenis. Op dit boek promoveerde Annejet als historica.

Het eveneens geprezen Gerard Heineken. De man, de stad en het bier verscheen in 2014. De Amerikaanse prinses, over het veelbewogen leven van de peetmoeder van Beatrix, bezette wekenlang de eerste positie van De Bestseller 60. Vorig jaar publiceerde Van der Zijl samen met haar partner Jo Simons haar eerste fictieboek: De val van Annika S.

In dit laatste boek. staat de Duitse Annika Schaefer centraal. De wereld van deze ambitieuze politica stort in elkaar als uitkomt dat ze heeft gelogen over haar verleden. Wat erger is zal uit het boek moeten blijken maar ze heeft de toorn opgewekt van haar partijgenoten én schoonfamilie.

Om aan de woede van haar tegenstanders te ontkomen vlucht ze halsoverkop naar de Noord-Hollandse kust, waar ze als kind met haar grootouders kwam. Maar ook daar laat het verleden haar niet met rust.

De val van Annika S. is het eerste deel van een serie van vijf spannende romans. Het tweede boek verschijnt dit jaar bij The House of Books.

Geen opmerkingen: