30 april 2019

Aan het eind van de tunnel (nieuws, 2019)

Thriller voor volwassenen draagt peutertitel



Schuitje varen, Iene miene mutte, Klein klein kleutertje. Soms vrees je dat uitgevers - in de woorden van Willem Holleeder - een beetje 'wappie' zijn geworden. Stevige thrillers - van in dit geval M.J. Arlidge - op de markt brengen en voorzien van een kinderversje in de titel. Wie zo'n boek in de trein leest, zit gewoon voor joker. Nee, dan maar een beetje reistijd wegswipen op je iPhone.

En als de Brit M.J. Arlidge nou de enige was die qua verzinnen van titels op z'n hurken is gaan zitten, dan was het leed nog wel te overzien. Maar nee, Arlidges landgenoot Chris McGeorge is er ook zo een. De titels van zijn thrillers doen denken aan een Vlaams kleuterprogramma en een kinderspelletje.

Eerder schreef McGeorge de volgens zijn uitgever 'inventieve thriller' Tik Tak. Op 15 juli verschijnt bij Luitingh-Sijthoff de nieuwe thriller van deze schrijver uit Londen, getiteld Kiekeboe. Je moet er maar op komen...

Kiekeboe heeft overigens in de verte wel iets met verstoppertje spelen te maken, zo verneemt De Spanningsblog van de uitgever. Centraal staat ene Matthew die voor de rechter moet verschijnen voor de moord op zijn vijf beste vrienden, wier lichamen overigens nooit zijn gevonden.

Vorig jaar gingen zes studenten de Standedge Tunnel in, met ruim vijfduizend meter de langste scheepvaarttunnel van Engeland. Tweeënhalf uur later kwam de boot weer tevoorschijn, met alleen Matthew aan boord, bewusteloos. De andere vijf waren en bleven spoorloos verdwenen.

Nu zit Matthew in de gevangenis voor de moord op zijn vrienden. Matthew houdt vol dat hij onschuldig is, en vraagt Robert Ferringham om hem te helpen – in ruil voor informatie over zijn verdwenen vriendin Sam. Maar is Matthew wel te vertrouwen?

Chris McGeorge is eind twintig en woont nog bij zijn moeder. Hij voltooide een tweejarige universitaire opleiding die puur gericht was op het misdaadgenre. Na het verschijnen van Tik Tak werd McGeorge meteen gebombardeerd tot 'de koning van de locked roomthriller'.

Geen opmerkingen: