20 april 2019

C.L. Taylor - De angst (2019)

De vrouwen van Mike 



(Door Peter Kuijt)

Claustrofobisch en verslavend. Dat zegt bestsellerauteur Karin Slaughter over De angst, de nieuwe thriller van de Britse C.L. Taylor, die als Callie Taylor romantische comedy’s schrijft. Wie, geïmponeerd door Slaughters aanbeveling, aan het boek begint, zal zich echter bekocht voelen. De thriller maakt de verwachtingen niet waar. 

Taylor vertelt over drie vrouwen die allemaal iets met ene Mike Hughes hebben: Lou, begin dertig, die als tiener met Hughes, destijds haar karateleraar en liefde van haar leven, de wijk naar Frankrijk nam om daar te ontdekken dat hij een hufter van het ergste soort was, de mollige tiener Chloe die nu in de ban is van Mike en eindveertiger Wendy, een ex van Mike.

Lou ontdekt dat roofdier Mike nog steeds jaagt op jonge vrouwen en probeert als een moderne engel der wrake met Facebookaccount te voorkomen dat hij nieuwe slachtoffers maakt. Taylor beschrijft dat in korte hoofdstukken en steeds vanuit het standpunt van Lou, Chloe of Wendy.

Taylor schotelt de lezer een rechttoe rechtaan verhaal voor. Razend spannend wordt het allemaal niet, de lezer hoeft geen enkel moment te vrezen voor een verhoogde hartslag.

Wellicht is dat enigszins te wijten aan haar schrijfstijl, die nog sporen van haar romantische fictie vertoont, zoals in de zin Zijn ogen stonden zo liefdevol en bezorgd dat ik begon te huilen. Maar wie daar niet tegenaan hikt en dapper doorleest, heeft met De angst een doorsnee thriller in handen, die de lijntjes keurig met elkaar verbindt en in de finale nog ruimte heeft voor een aardige twist.

C.L. Taylor - De angst. Uitgeverij Ambo|Anthos, 368 pag.

Deze recensie verscheen eerder in het AD.

Geen opmerkingen: