11 april 2019

Nieuwe stemmen (nieuws, 2019)


Collectief zoekt naar thrillerschrijfsters met kleur
 



De Schotse bestsellerauteur J.K. Rowling heeft haar steun uitgesproken voor een project dat erop is gericht om thrillerschrijfsters uit minderheidsgroeperingen gepubliceerd te krijgen. Rowling, die onder het pseudoniem Robert Galbraith misdaadromans schrijft, hoopt dat hiermee 'nieuwe stemmen in het thrillergenre zullen klinken.'

Killer Women, het Britse collectief van twintig vrouwelijke thrillerauteurs, heeft gisteren een initiatief aangekondigd waarmee schrijfsters uit etnische minderheden (zoals zwarten, Aziaten) en/of een arbeidersmilieu worden begeleid op weg naar publicatie van hun thriller. Kandidaten dienen een synopsis en enkele hoofdstukken in te sturen. De vier beste auteurs krijgen adviezen en steun van al gevestigde namen als Jane Casey en Emma Kavanagh.

J.K. Rowling laat in The Guardian weten dat het schrijven van een misdaadroman onder pseudoniem voor haar de enige manier was om een beoordeling van uitsluitend haar werk te krijgen. 'Maar ik weet hoe moeilijk het is om een voet tussen de deur te krijgen als je nog geen bekende auteur bent.' Haar Harry Potter-manuscripten werden afgewezen door twaalf uitgevers. Uiteindelijk belandde zij bij uitgeverij Bloomsbury. Toen Rowling haar eerste misdaadroman onder de naam Robert Galbraith aanbood, kreeg ze te horen dat er weinig kans was op 'commercieel succes'. Ze kreeg het advies een schrijfcursus te volgen.

Niet alleen Rowling steunt het initiatief van Killer Women, ook haar collega's Val McDermid en Martina Cole zijn positief over het project. 'Ik groeide op in een arbeidersgezin', aldus McDermid, 'en ik was me er terdege van bewust dat mensen zoals ik doorgaans geen schrijvers worden. Ik kende niemand in de uitgeversbranche. Beperkte toegang leidt tot achteruitgang van onze cultuur. Daarom ben ik opgetogen over dit project van de innovatieve Killer Women.'

In navolging van Killer Women is in 2015 in Nederland het gezelschap Moordwijven opgericht. Dit collectief telt vijf schrijfsters: Isa Maron, Marlen Visser, Ingrid OonincxLiesbeth van Kempen en Anya Niewierra.

Bron: The Guardian 

Geen opmerkingen: