16 april 2019

De Thriller Twaalfdaagse! #3 (column, 2019)



Plotverdomme! 



(Door Charles den Tex)

Thrillers, spannende boeken, whodunits, politieboeken, moord en brand, oplichting en zwendel, het blijft leuk. Ik lees graag, ook andere genres zoals literatuur en kookboeken, en bij literatuur vraag ik me vaak af wat nou de bedoeling is van het verhaal. Je leest en leest en als je geluk hebt is het goed geschreven, maar dan? Bij kookboeken heb ik dat een stuk minder.

Laatst nog met het nieuwe boek van Sally Rooney, Normale mensen. Ze kan geweldig schrijven, daar kan ik jaloers op zijn, maar het verhaal drijft oeverloos rond, het valt in herhalingen, de hoofdpersonen blijven de hele tijd hetzelfde doen en het leidt allemaal nergens toe, en dan denk ik: Plotverdomme!

Want dat mis ik dan. Een klein beetje plot kan zoveel oplossen. Het hoeft soms niet meer dan een snufje te zijn, een kleinigheid die het verhaal bij elkaar kan trekken. Net als zout in het eten. Zout is niet alleen maar zout, het laat andere smaken ook beter tot hun recht komen. Zo werkt dat met plot ook, het maakt karakters duidelijker (anders zitten ze maar wat te neuzelen.

Geef mij maar een thriller. Liever te veel plot dan te weinig. Want als je met te weinig zout kookt zet je gewoon een zoutvaatje op tafel, maar als je met te weinig plot schrijft krijg je het er naderhand nooit meer in.

Daarom: Plotverdomme! Niet vergeten.

++++++++++++

Charles den Tex (Box Hill, AustraliĆ«, 1952) kwam op vijfjarige leeftijd met zijn ouders terug naar Nederland. Hij studeerde fotografie en film in Londen, werkte in Parijs en vestigde zich in 1979 als reclametekstschrijver in Nederland. Later was hij werkzaam als communicatie- en managementadviseur.

Hij schreef dertien thrillers, waarvan er zes werden genomineerd voor de Gouden Strop. In 2002 won hij de prijs met Schijn van kans, in 2006 met De macht van meneer Miller en in 2008 met Cel. Zijn boek De macht van meneer Miller werd in 2010 voor de VPRO bewerkt tot de vierdelige televisieserie Bellicher: de macht van meneer Miller.

Van 1999 tot 2004 was Den Tex voorzitter van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM). Den Tex en Tomas Ross zijn tot dusver de enige auteurs die drie Gouden Stroppen hebben gewonnen.

Dit najaar verschijnt bij uitgeverij HarperCollins Holland zijn nieuwste thriller, Gevonden vrouw.

Geen opmerkingen: